Milan Uzelac: “Demografija je i dalje najveći problem Like“

Voljom birača na zadnjim lokalnim izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine izabran je dipl agr. Milan Uzelac iz Udbine. Od ranije je bio poznat kao neprikosnoveni borac za prava građana, bez obzira od kuda potjecali. Dužnost zamjenika župana preuzeo je prije 20-ak dana i odmah započelo s obilascima terena i upoznavanja problematike koja otežava živote građana. Pitamo ga za prve dojmove nakon preuzimanja dužnosti.

-Prvi dojmovi su više nego li dobri i korektni. Kako nakon susreta sa županom, tako i s pročelnicima svih odjela. Bio sam i s većinom službenika, a moji su ukupni dojmovi odlični.

Nastavak ispod oglasa

-Vaši prvi utisci nakon upoznavanja terena?

-Još se uvijek uhodavam s poslom, ali sam već upoznat sa situacijom nekontrolirane ispaše stoke na Ljubovu, kod Otočca, Gospića i na Krbavskom polju, s nezakonitom sječom šuma. Tu su i mnogi infrastrukturni problemi koji se moraju rješavati. Pod tim podrazumijevam probleme prometnica koje su ponegdje u vrlo lošem stanju. U mnogim mjestima nema javne rasvjete. Ima problema i sa zapošljavanjem.

-Kakva je situacija po pitanju opskrbe el. energijom?

-Trenutno je bez struje gotovo 70 domaćinstava koja su do ovoga rata imala struju. Svi ovi problemi su dostavljeni HEP-u koji će po svojoj dinamici ove probleme i rješavati.

-Još prije ste govorili o problemima u Lici bez obzira o kojoj se nacionalnoj skupini radilo?

-To je prije svega problem demografije. Brojke su neumoljive, a situacija tragična. Poradi ilustracije često sam govorio kako na području Udbine na oko 700 četvornih kilometara živi jedan Hrvat i jedan Srbin. Kada sam išao u osnovnu školu u Udbini tada je bilo 400 učenika, a danas 80. Dakle pet puta manje. Te su cifre poražavajuće. Upravo sam vratio iz sela Raduč. To selo praktički ne postoji, osim na kartama. Tamo je sad četvero stanovnika, a svi su stariji od 80 godina.

-Kako rješavati ovu problematiku?

-Ovo je teško pitanje, ali ima samo jedan valjan odgovor: ekonomija, ekonomija, ekonomija… Što se bude otvaralo više radnih mjesta, to će biti i više mladih ljudi. Ovo je generalna potreba, a ne samo potreba Zagreba, Rijeke, Splita… Na redu je državna politika i sve će to uspjeti ako to provede država. Po Lici je djece sve manje, starijih sve više i to je trend koji želimo zaustaviti. Prirodno je nadati se boljemu i ja sam optimist, ali vrijeme će pokazati koliko smo u tome uspješni.

L. O.