Novoizabrani predsjednik SDSS-a Ličko-senjske županije je Milan Uzelac. Ovaj mladi dipl. agr. godinama je zaposlen kao zamjenik načelnika Općine Udbina. U nekim intervjuima pokazao se kao sugovornik koji „čvrsto stoji na zemlji“, uvjeren je kako posla ima na pretek, ali je optimist po mnogim pitanjima. Prenosimo neke dijelove razovora kojega je objavio riječki Novi list.

-Koliko Srba ima u Ličko-senjskoj županiji i u kojoj se mjeri poštuju njihova Ustavom zajamčena prava?

– Po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na području Ličko-senjske županije živjelo je 6.949 Srba ili 13,65 posto. Međutim, bojim se da će novi popis pokazati da je taj broj danas dosta manji zbog umiranja starijih te iseljavanja mlađih ljudi.

Ustavom zajamčena prava poštuju se u onolikoj mjeri koliko smo ih u stanju konzumirati, odnosno zahtijevati i koristiti ih.

-Koji su danas osnovni problemi vezani uz srpsku nacionalnu manjinu u ovoj županiji?

– Daleko najveći problem je demografski. Danas u Lici ima manje od 5.000 Srba, dok nas je prije 30 godina bilo gotovo 50.000, a prije II. svjetskog rata oko 100.000. Mnoga sela su gotovo pusta, s jako malo stanovnika, uglavnom treće životne dobi. Stariji umiru, djeca se ne rađaju pa nije teško predvidjeti kako će ta sela izgledati u skorijoj budućnosti.

Što se tiče infrastrukture, i tu ima problema: u selima gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine putevi su često u veoma lošem stanju, vodovodnu mrežu nema velik broj naselja, niskonaponska mreža je također često loša, tako da prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta dolazi do nestanka električne energije, u određenom broju sela slab je signal za mobilne telefone, a samim tim nema interneta.

Što se tiče zapošljavanja, tu nemamo nekih posebnih problema. Tko želi raditi, nacionalnost mu sigurno nije zapreka. Može se reći da dijelimo iste probleme kao i većinski hrvatski narod, zaključio je predsjednik SDSS-a Ličko-senjske županije i kandidat za zamjenika župana Milan Uzelac.

M. S.