Mile Biondić iz UHDDR Rijeka:„Velebitski ustanak, događaj o kojemu javnost tako malo zna“!

Kod razvalina žandarmerije Kraljevine Jugoslavije u Brušanima, na spomen obilježje podignuto kao podsjetnik na Velebitski ustanak od 7. rujna 1932., održana je danas komemoracija koju su zajednički organizirali Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke, dragovoljci Bilaja i Grad Gospić.

Govoreći o povijesnim dosezima  prve oružane pobune Hrvata protiv velikosrpske hegemonije predsjednik UHDDR Grada Rijeke Mile Biondić ustvrdio je kako je toga dana  svijetu poslana poruka kako će teror Beograda i njihovih slugu neće dugo trpjeti.

Nastavak ispod oglasa

-Činjenica je da je Ličane teško nasmijati, još teže rasplakati, a najteže pokoriti. Upravo je iskra pobune protiv terora bio antifašistički ustanak u Brušanima protiv fašističkih metoda beogradskog dvora. Koliko smo zaboravljivi kada je u pitanju naša povijest  svjedoči podatak da se u hrvatskom Gospiću unatrag nekoliko godina u muzeju organizirala izložba posvećena Lazaru Škundriću. Razbojniku koji je pljačkao, terorizirao i ubijao katolike, pravoslavce i muslimane. U isto vrijeme nikada nije postavljena izložba koja bi pojasnila ulogu i značaj Velebitskog ustanka. Nadam se da će se Gospić odužiti Velebiskom ustanku jer je to događaj koji trebamo učiti sve naraštaje kako bi shvatili njegovu važnost. Kao poticaj za borbe koja  nam je danas dale slobodnu Hrvatsku, kazao je između ostaloga Mile Biondić koji je izrazio negodovanje zbog ovog, ali i mnogih drugih primjera kojima se negiraju hrvatske žrtve i vjekovna borba za slobodnu Hrvatsku. Riječi molitve tijekom komemoracije predvodili su biskupijski kancelar preč. Marinko Miličević i bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić.

Uz riječke dragovoljce komemoraciji su nazočili dragovoljci iz Bilaja i Gospića, izaslanstvo Grada Gospića te povjesničari  prof. dr. Ivo Biondić i akademik Dragan Hazle (91). Komemoracija je započela svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije,  te polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, a nakon Brušana nastavljena je na grobu Stjepana Devčića. Kada su žandari opkolili ovoga ustanika na Jadovnom 14. rujna 1932. godine  Devčić se ubio aktiviravši bombu kako ne bi živ pao u ruke žandara.

M.S.