Milijun eura za obnovu hotela „MACOLA“

Jedan od najpoznatijih ugostitelja u Hrvatskoj Željko Orešković – MACOLA ne posustaje u realizaciji i otvaranju novih poduzetničkih poslova, čak ni onda kad njegovi kolege vode borbu s birokratskim aparatima, besparicom i brojnim drugim hrvatskim nedaćama. U njegovom malom „carstvu“ u općini Plitvička jezera, bolje rečeno Korenici, vrijeme nije stalo, naprotiv, kod MACOLE se radi, gradi, obnavlja i stvaraju novi, suvremeni projekti koji će biti preduvjet za svojevrsnu poduzetničku borbu u 21. stoljeću. MACOLA, čovjek iz naroda, svojim osebujnim stilom života, kojega osim jednostavnosti krasi i specifičan odnos prema ljudima, dobrota i razumijevanje prema čovjeku, pokrenuo je poslove obnove hotela „Macola“ u centru Korenice, koji je, kako nam je kazao, tijekom 2014. godine ostvario zavidne rezultate u poslovanju. U stvari, kako kaže Macola, hotel je bio popunjen tijekom cijele godine i nerijetko se tražila soba više. Osim domaćih gostiju, u hotelu se tijekom turističke sezone, ali i izvan nje, najviše odsjedali turisti iz Japana, Koreje, i ostalih prekooceanskih zemalja.

Željko Orešković - MACOLA
Željko Orešković – MACOLA

„Moramo prihvatiti činjenicu da ako želimo nešto kvalitetno raditi, u poslove moramo uvijek ulagati. Današnje turističko ugostiteljsko tržište traži kvalitetu, i da nju nismo imali tijekom svih ovih godina, zasigurno da ne bismo opstali u utrci koja je iz dana u dan sve zahtjevnija. Nakon 10 godina, kao što vidite, započeo sam s poslovima na kompletnoj obnovi hotela. Ostaju samo zidovi, dolazi novi namještaj, kupatila, podovi, stolarija. Raspored soba ostaje isti, ali veći i kvalitetniji standard. U obnovu hotela ulažem milijun eura, što sam realizirao kreditom Erste banke.“ – kazao je Željko Orešković – Macola.
Da su poslovi u tijeku, najbolje potvrđuje slika koju smo zatekli u hotelu. Radnici iznose i unose namještaj, u sobama se obavljaju poslovi skidanja stolarije, mijenjanja kupatila, podova…

Nastavak ispod oglasa
Darko Trajković - Active Desing
Darko Trajković – Active Desing

„Kao što vidite započeli smo s poslovima kompletnog renoviranja hotela, što obuhvaća građevinske radove, keramičarske, molerske, podopolagačke radove, radove na izmjeni kompletnog enterijera. Trenutačno radi 20 radnika, a zavisno o dinamici posla broj radnika će se povećavati, odnosno smanjivati. Plan nam je da poslovi budu završeni za pet mjeseci, kada će hotel biti kategoriziran s 4 zvjezdice. Sav materijal koji se koristi za adaptaciju i obnovu hotela europskog je porijekla, odnosno sa svim europskim certifikatima, modernog dizajna, kazao je Darko Trajkovic iz tvrtke „Active Design“ iz Beograda.
Treba podsjetiti da je nekadašnji zapušteni hotel »Plješevica« u samom centru Korenice nakon dvije godine intenzivne obnove Željko Orešković – Macola obnovio 2004. godine nadogradivši ga sa 73 sobe i 189 kreveta te s 40 djelatnika započeo s poslovanjem u tada još uvijek složenim gospodarskim prilikama. U tadašnju obnovu hotela investirao je 15 milijuna kuna te je potpisao ugovore i s brojnim turističkim agencijama. Hotel je otvoren 27.02.2004. godine. Danas, 10 godina poslije, Željko Orešković- MACOLA kao poduzetnik zapošljava od 190 do 250 radnika.
Dražen Prša