Milinović:´Počelo je odbrojavanje o sudbini Hrvatske demokratske zajednice´

GOSPIĆ – U punoj dvorani kina “Korzo” danas je svoj izborni program predstavio kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr. Darko Milinović. Osim članova Županijske i Gradske organizacije Milinovića su svojim dolaskom podržali članovi HDZ-a iz Slavonije, Dalmacije i Primorsko-goranske županije.

– Ne mogu se pomiriti s činjenicom, a zato sam se i kandidrao za predsjednika HDZ-a, da danas lijeva koalicija i Zoran Milanović imaju ovakvu prevlast na političkoj sceni u Hrvatskoj. Vrijeme je, dragi prijatelji, da to vratimo, i da im već na lokalnim izborima pokažemo snagu Hrvatske demokratske zajednice, kazao je Milinović prekidan brojnim aplauzima.

– Danas ću govoriti istinu, ne radi sebe, ne radi vas, nego radi HDZ-a, jer samo ta istina može očuvati Hrvatsku demokratsku zajednicu. Samo onaj koji danas ima hrabrosti govoriti istinu, može očuvati snagu HDZ-a, a ja imam hrabrosti, i u vaše ime, bez obzira na posljedice, a posljedice mogu biti pobjedničke, poručio je Milinović.

Milinović se osvrnuo na jučerašnji intervju Miroslava Tuđmana u jednom mediju kad je rekao da se kandidati moraju odrediti i prema Ivi Sanaderu i prema Stipi Mesiću.

– Ja sam hrabar i reći ću istinu. Krenuo sam s Ivom Sanaderom otvorena srca. Vjerovao sam mu i svi ste vjerovali. Htio sam sudjelovati zajedno s vama i govorio sam, hajdemo vratiti pobjednički mentalitet tada 2000. godine kada je HDZ bio na koljenima, kada smo imali od 5 do 10 posto glasova, došao sam i otvorena srca učestvovao u povratku, u revitalizaciji HDZ-a i pobijedili smo, na mnogim smo izborima pobjedili. Ali kukavički odlazak Ive Sanadera nema opravdanja. Kukavički odlazak kada je zemljom zavladala kriza, kada nismo znali hoćemo li za mjesec ili dva imati mogućnost isplatiti mirovine i plaće je kukavički čin izdaje HDZ-a. Ako ćemo suditi po onome što sada znamo uloga Sanadera u vođenju HDZ-a je kriminalna. Ja u tome imam čiste ruke, u tome nisam sudjelovao, ja osuđujem svaki kriminal, onaj koji se ogrezao na kriminal, koji je ukrao, koji je bacio na koljena HDZ mora odgovarati i to je moj odgovor Miri Tuđmanu – zagrmio je Milinović.

Milinović ovog puta nije štedio svog glavnog protukandidata Tomislava Karamarka kojega je prozvao suodgovornim za razmjere korupcije te ga pozvao da povuče kandidaturu.

– Pa ako sam ja rekao svoj stav, onda neka to učine i oni koji su bili bliski Sanaderu i Mesiću. Tko je bio šef tajne službe? Tko je imenovan za ministra unutarnjih poslova na blagoslov Ive Sanadera i Stipe Mesića? Govorim istinu koja mora odjeknuti hrvatskom javnošću, mora odjeknuti, ne samo među našim članovim, izalsanicima, dragi prijatelji, ona mora odjeknuti Hrvatskom jer HDZ treba Hrvatsku, ali i Hrvatska treba HDZ-u. Dakle, ja postavljam pitanje iz ovih posljendnjih osam godina. Brojne afere, spomenut ću HAC, Hrvatske željeznice, Inu, Podravku. Postavljam pitanje Tomislavu Karamarku zašto u posljednjih osam godina nije, a bio je na čelu tajnih službi i MUP-a, spriječio ovakve razmjere kriminala, zaštitio nacionalne interese?, kazao je Milinović popraćen gromoglasnim pljeskom.

Milinović je kazao i kako nikad nije izdao Franju Tuđmana,  i kako nikad nije napustio HDZ, pa ne mora govoriti o retuđmanizaciji jer kako kaže, nije ni sudjelovao u detuđmanizaciji.

– Mi nismo ovdje bili u izbornom stožeru Stipe Mesića koji je pobjeđivao na programu detuđmanizacije i morbidnih viceva o prvom hrvatskom predsjedniku. Mi ne moramo govoriti o retuđmanizaciji jer smo čista srca, jer smo vjerodostojni, poručio je Milinović.

Na kraju je ustvrdio kako je upravo on započeo demokratske procese u HDZ-u kada se suprostavio Vladimiru Šeksu koji je rekao da će Jadranka Kosor biti jedina kandidatkinja na stranačkim izborima.

– Kada je teško, onda imate obitelj, onda tražite potporu. Oni su moja snaga, završio je Milinović, a supruga Blaženka, kćeri Antonija i Mirna te sin Marko tada su izašli do njega na binu s HDZ-ovim zastavicama.

H.J.