HRT-ovoj emisiji Otvoreno u utorak su gostovali pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš, v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, međimurski župan Matija Posavec i ličko-senjski župan Darko Milinović. Razgovaralo se o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj kao i o najavi strožih mjera koje bi na snagu na razini cijele države trebale stupiti već za nekoliko dana i trajati sve do Božića iako je prije nekoliko dana rečeno da će se nove mjere razmatrati tek za dva tjedna, nakon što se vidi kakav je učinak restrikcija uvedenih proteklog vikenda.

Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera, sadašnje mjere se ne provode

“Ne zabrinjava me ništa posebno u županiji, Ličko-senjska se uklapa u prosjek Hrvatske. Zabrinulo me prije nekoliko dana, imali smo prodor u jedan privatni dom za starije osobe sa psihičkim poteškoćama, od 157 je 127 pozitivnih. Danas borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari, jedna je panika, a druga je politizacija. To su dvije situacije koje trebamo iskorijeniti. Da se osvrnem na nove mjere koje su najavljene, ja sam apsolutno protiv postroženja mjera. Imam ja nekakvog iskustva kao ministar zdravstva, bio sam ministar kad je bila pandemija svinjske gripe. Ja sam kao ministar zdravstva zabranio pušenje u svim zatvorenim prostorima, to je trajalo pet-šest mjeseci. Bio sam u jednom noćnom klubu, mogu reći kojem jer više ne postoji – People’s. Na jednom rođendanu, kao ministar, zabranjeno pušenje. Do 3-4 ujutro. U 12 sati negdje oko mene ljudi puše. Ja sam se pokušao malo maknuti, da me baš ne uslikaju, sutra sam poslao inspekciju Ministarstva zdravstva, otišla je tamo i zatvorila klub na sedam dana. Mi danas postrožavamo mjere, a ove mjere koje su do sada važeće se ne pridržavaju. To je osnovni problem širenja virusa. Da smo imali da je zatvoren najpoznatiji zagrebački kafić zbog nepoštivanja mjera, to bi odjeknulo. Onda bi ovaj drugi razmišljao kako se ponašati”, govori Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

“Ja mislim da su mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali sam za kažnjavanje onih koji se mjera ne pridržavaju”, dodao je Milinović.

Milinović protiv strogih mjera u svim županijama

Milinović je pozvao Stožer da donosi mjere po uzoru na najbolje stojeće županije.

“Ja imam potpuno drugu viziju uvođenju novih mjera. Varaždinska i Međimurska županija su danas vrh u Hrvatskoj. Ajmo reći da je Vukovarska ili Ličko-senjska na minimumu oboljelih. Zašto bi, to je logično pitanje, zatvorile rad kafića kao što je to u ovom trenutku opravdano u Međimurskoj ili Varaždinskoj? Ja pozivam Stožer da razmisli da donosi mjere po uzoru na najbolje stojeće županije. Ajmo i tu upotrijebiti decentralizaciju. Ja mislim da u Ličko-senjskoj županiji zatvarati kafiće, a posebno rad do 22 sata, mislim da je to irelevantno. Uzmimo najbolju županiju i minimalne mjere, a drugi će župani predložiti druge mjere”, rekao je Milinović.

Milinović o lockdownu i o cijepljenju

Ličko-senjski župan je kazao kako država zasigurno nema sredstava za lockdown do početka cijepljenja za koje smatra da bi trebali biti obavezno.

“Koristimo se svojim iskustvima, kad smo mi uveli lockdown 19.3., znate li koliko je tada bilo novozaraženih? 105. Danas u Ličko-senjskoj županiji u tri dana imate 105. Mi smo uveli lockdown. Trajao je dva mjeseca, koštao je osam milijardi kuna. Znate li koliko ovaj može trajati? Do početka cijepljenja. Ima li država za to sredstva? Teško, a uvijek moramo balansirati između toga i zdravlja. Država mora reći onda da je to do početka cijepljenja”, rekao je Milinović.

Na pitanje je li za obvezno cijepljenje rekao je: “Da se mene pita ja bih naredio cijepljenje jer sam prebolio to i znam što to znači. Ali teško je reći da bi cijepljenje trebalo biti obvezno. Imam ja drugi prijedlog – oni koji se neće cijepiti pa obole, neće biti dopunsko 100 kuna, nego 1100. Nečime ih morate motivirati.”

L.O./HRT