Gdje smo stali ili kuda treba poći, vjerovatno se ovih dana pitaju samouvjereni pretedenti za čelno mjesto najjače stranke u Hrvata HDZ.

Tako to biva kad se krene naglo, sa nagovorom i sa brojnim lažnim obećanjima i tapšanjima po ramenima, sa predviđanjima u sigurne pobjede. Nakon euforičnih tv izjava ali i novinskih „urlikanja“ kako svatko od HDZ-ovih kandidata zna pravi smjer, pravi put i da ima ključ riznice bogastva za svakog Hrvata, čini mi se da su se politički našmirglane riječi i obećanja splasnule i da se politička glamurija razvodnila.

Da li je ponestalo volje, želje, da li je u pitanju „nebi ja više“ ili „ ma dosta mi je gluposti“, teško je prognozirati, no očiti primjer zbunjole, zamrlosti i prožvakanosti svega što smo odgledali i u brojnim repriziranim terminima je bio istup dr. Milinovića, koji očito više nema što reći, tako da je nedjeljnu emisiju „Nu2“ izgleda najmenio za standard gledanosti „malo spavam, malo gledam“. Početni elan, entuzijazam, i „fajtersko“ raspoloženja kod Milinovića je ponestalo očito zbog zbrkanosti u njegovom stožeru, jer su se zaista namnožile pijar face koje iz rukava tresu znanja i umijeća kako i na koji način doprijeti do duha mase, do mozga i uma svakoga Hrvata (ovdje svakako ne mislim na jedinu profesionalnu osobu Zoru Lažetu koja zaslužuje svake pohvale za svoj rad, za razliku od nekih drugih). Poveden mislima i uvjerenjima, ali i lažnim podvaljivanjima najužih suradnika, Milinović se razvodnio, nestao u svakidašnjici političke opstojnosti i itekako doveo u sumnju i razmišljanja svoje pobornike, jer zaboravlja da ni u svojoj bazi, u svojoj Lici ne može opstati na tronu ako njegovi političku priču drže dva novinara i dva snimatelja, koji sve to prožvaču i nabacaju „vilama i lopatama“ raji da se naslađuje. Na žalost, ta vremena su prošla, jer ljudi žele čitati nešto novo, žele neke ljude, koji nisu kupljeni, ne žele plaćenike, već iskrene prenositelje važnosti svake Milinovićeve riječi, no on ih je na nagovor svojih pijar meštara zabaoravio ili ostavio tamo negdje „iza ugla“.

Unatoč zaboravu u koji zapada, čini se da je ipak prema anketama koje provode portali u Lici još uvijek najpoželjniji kandidat za predsjednika HDZ-a.

Milinović ni u jednom trenutku u svojim istupima u javnosti ne dvoji u pobjedu na unutarstranačkim izborima, ali ni ne skriva ambicije za poziciju sljedećeg hrvatskog premijera. Ono što Milinovića stavlja na svojevrsni pijedestal budućeg predsjednika stranke je, dobro poznavanje unutarstranačkih odnosa, volja da poradi na samom sebi, i svojim komunikacijskim vještinama, pokušavajući suzbiti nerijetko nekontrolirani temperament, ali i kombinacija ambicije, i čini se ipak koliko – toliko savladanog marketinškog spina, što na neki način potvrđuje i posljednje priopćenje njegovog stožera, u kojem se navodi kako su utemeljitelji pozdravili inicijativu predsjedničkog kandidata Darka Milinovića u pogledu demokratizacije stranke i budućeg djelovanja HDZ-a, te kako su iznijeli svoje ideje i viziju HDZ-a kao moderne stranke desnog centra. To što su utemeljitelji demantirali ovo priopćenje sada pada u drugi plan. Nakana je ostvarena.

Milinovićev nastup u javnosti, između ostalog jasno ocrtava i aktualnu političku scenu podržavanja svih političkih opcija, koji je u svijetu poznat pod nazivom „catch all party“.

Čini se da je Milinović uz Jadranku Kosor najozbiljniji kandidati za predsjednika stranke, ali ostaje otvoreno pitanje hoće li isti tijekom kampanje ostati regionalni „dečko“, ili će svojoj najozbiljnijoj protukandidatkinji pokazati kako i on ima snage okupiti političku elitu na nacionalnoj razini, bez koje realno nema ni pobjede na izborima.

Dražen Prša