Tri mjeseca pred lokalne izbore ličko-senjskom županu Darku Milinoviću ankete daju veliku prednost pred konkurentima.

-Uvjereni smo u sjajne rezultate na nadolazećim izborima, za koje se temeljito pripremamo, kako programima tako i sjajnim kandidatima za načelnike i gradonačelnike i sve liste u predstavničkim tijelima, kazao je u intervjuu za Večernji list predsjednik stranke LiPO Darko Milinović.

S obzirom na ankete, možete li se već sad opustiti?

Prave ankete bit će 16. svibnja. A sadašnje ankete govore da smo samo u dva mjeseca postojanja stranke LiPO napravili golem posao. Ankete su procjena izbornog potencijala u ovom trenutku i one nas, ne samo mene nego cijelo članstvo i pristalice obvezuju na dodatni angažman do sredine svibnja. Uvjeren sam u dobre rezultate u cijeloj našoj županiji. Neopisive su emocije probuđene u sva tri dijela naše prostrane i ponosne županije: u utočnom dijelu s našom Novaljom, u primorskom dijelu s Karlobagom i Senjom, kao i u ličko-gackom dijelu.

Činilo se da će vam se iz HDZ-a suprotstaviti vaš nekadašnji suradnik Dražen Jurković, no sada kažu da će to biti Ernest Petry. Tko vam je opasniji protivnik?

Koga god HDZ pošalje u ovu borbu, neće me moći pobijediti. Bilo da to bude Dražen Jurković, koji prema zadnjim informacijama nije prihvatio ponudu da bude kandidat HDZ-a. Sada dolaze glasovi da će njihov kandidat biti Ernest Petry. To je već treće ime u samo mjesec dana. Očito HDZ ima teškoća s kandidatom ili se kandidati uplaše i povuku. Da podsjetim, sada će HDZ-ov kandidat biti onaj kojega sam prije četiri godine porazio, i to kao kandidata koji je svojedobno bio na listi SDP-a. I uopće ne sumnjam da će značajan dio članova HDZ-a upravo zbog njima neprihvatljivog kandidata glasovati za mene. Moram iskreno priznati da sam očekivao nešto jačeg protukandidata, recimo Dražena Jurkovića.

Domovinski pokret za županicu kandidira Miru Vrkljan-Radošević. Hoće li ona više glasova odnijeti vama ili HDZ-u?

Uopće se ne osvrćem na Domovinski pokret, kao ni na jednu drugu stranku. Maksimalno smo kao stranka usmjereni na što kvalitetniju pripremu za nadolazeću izbornu utakmicu. Sadašnje stanje u organizaciji, entuzijazam na terenu nam daje snagu i dodatni poticaj da budemo još bolji i posvećeniji glavnoj zadaći: daljnjem napretku naše Like, Primorja i otoka snažnijim pokretanjem poduzetništva i obrtništva, maksimalno se usmjeravajući na fondove EU. Imamo snage, znanja i iskustva da to učinimo.

Na parlamentarnim izborima HDZ je u Lici pomeo konkurenciju. Vi tada niste imali stranku pa mu niste ni konkurirali. Jeste li mu pomagali?

Dobro ste rekli, na zadnjim parlamentarnim izborima HDZ je bio uvjerljiv pobjednik u Ličko-senjskoj županiji i Gospiću. Međutim, da vas podsjetim, na zadnjim prijevremenim izborima za Skupštinu županije, HDZ je u Gospiću bio tek treća politička opcija. Moja Nezavisna lista bila je znatno jača od HDZ-a. Ostavljam vama da prosudite jesmo li na parlamentarnim izborima moji pristalice i ja pomogli HDZ-u.

HDZ vas je prije dvije godine pokušao maknuti s mjesta župana. Nije uspio, ali je na izvanrednim izborima ipak bio najjača lista u županiji. Može li to postići i na ovim izborima?

Malo ću vas ispraviti, radi naših čitatelja. Naime, HDZ je s četiri koalicijska partnera dobio 13 mandata, a moja nezavisna lista osam. Od tih 13 mandata, HDZ-u je pripalo osam, a koalicijskim partnerima pet. To znači da smo imali jednak broj mandata: moja nezavisna lista i HDZ. Podsjećam i na još jednu važnu činjenicu o rezultatima na prijevremenim izborima. Kad bismo našim rezultatima pribrojili i glasove nezavisne liste Ante Dabe i Stjepana Kostelca, danas dvojice mojih najbližih suradnika u stranci LiPO, onda bismo mogli reći da bi današnji LiPO bio uvjerljivi pobjednik tadašnjih prijevremenih izbora. Tri vodeće političke osobe nezavisnih lista, Dabo, Kostelac i ja, sada smo čelnici stranke LiPO. Ponovit ću, uvjereni smo u sjajne rezultate na nadolazećim izborima, za koje se temeljito pripremamo, kako programima tako i sjajnim kandidatima za načelnike i gradonačelnike i sve liste u predstavničkim tijelima.

Hoćete li se i nakon ovih izbora u Županijskoj skupštini osloniti na HDZ?

Stranka LiPO će se osloniti isključivo i jedino na veliku glasačku potporu, na rad i entuzijazam naših članica i članova, i brojnih naših pristalica. Stranka LiPO okuplja veliki krug vrlo kvalitetnih i obrazovanih ljudi, mladih ali i onih iskusnijih, iz svih dijelova naše županije, oslonjenih na našu tradiciju, ali i s pogledom u budućnost. To nam daje snagu da ćemo svojom energijom i entuzijazmom, idejama i prijedlozima biti itekako prepoznati. Uvjeravam vas, neće biti nikakvo iznenađenje kad kasno navečer u nedjelju 16. svibnja stranka LiPO postane veliki izborni pobjednik u Ličko-senjskoj županiji, ali i u Gospiću, Novalji, Otočcu, Senju, Karlobagu, Brinju, Lovincu, Udbini, Plitvičkim jezerima… Imamo sjajne ljude, prepoznate u svojim sredinama, koji će preuzeti odgovornost, kazao je između ostalog Milinović za Večernji list.

L.O.