Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa koji se ove godine obilježava po prvi puta. Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa upriličit će obilježavanje kako slijedi.

U utorak, 20. listopada 2020. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića održana je gerilska akcija povodom koje se postavilo 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

Na današnji dan su se dijelili letci kojima se upozoravaju građani na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine. Osim najvećih hrvatskih središta letci su se danas dijelili i u Gospiću. Tome je nazočio župan ličko-senjski dr. Darko Milinović s najbližim suradnicima i predstavnicima Policijske uprave ličko-senjske. Bila je to prigoda da bi naglasila važnost pridržavanja prometnih propisa koji najviše jamče sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu.

Na Trgu Stjepana Radića bila je postavljena i povelja sa prisegom na koju se građani imati priliku potpisati i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu te im se prigodno poklonio bedž. Župan Milinović se potpisao na prisegu, dobio je bedž i obvezao se kako će se i nadalje pridržavati svih prometnih pravila. Uz ovo se čula informacija nazočnih policajaca po kojoj dr. Milinovića nemaju u „crnoj bilježnici“, tj. nema evidentiran niti jedan prometni prekršaj.

Posebna aktivnost ove akcije namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito učenicima četvrtih razreda koji će uskoro postati vozači te će im biti podijeljeni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.

L.O.