Milinović protiv inertnog proračuna za 2013.

GOSPIĆ– Tijekom konferencije za novinare sazvane u prostorijama HDZ-a predsjednik ŽO HDZ-a mr. Darko Milinović osvrnuo se na prijedlog državnog
proračuna za 2013. godinu. Konferencija je održana pred županom Milanom Jurkovićem, gradonačelnikom Grada Gospića Milanom Kolićem i njihovim najbližim suradnicima, a mr. Milinović je izrazio nezadovoljstvo mnoštvom detalja koji, kako tvrdi, upućuje na potpunu nestručnost i improvizaciju oko strateški važnih pitanja.

– Premijer Milanović nije održao govor kojim bi pojasnio vrijeme pred kojim se Hrvatska i njezini građani nalaze. Očekivao sam jedan državnički govor, govor koji će biti potkrijepljen jednim realnim optimizmom. Željeli smo čuti optimizam s činjenicama, što nas to očekuje. Ono što upozorava u ovom slučaju jest izjava premijera kako je ovaj proračun rađen inercijom. Ta činjenica mora nas sve zabrinuti. Takva je inercija činila i ovogodišnji proračun rađen na gospodarskom rastu od 0.8%, a na koncu trećeg kvartala bilježimo pad od 1.8%. Takav proračun navodno ima tri cilja: gospodarski rast, očuvati radna mjesta i ojačati domaću i međunarodnu poziciju tvrtki. Imamo oko 350 tisuća nezaposlenih, a premijer najavljuje da će naredni proračun biti donesen inercijom, kao i ovogodišnji. Nakon godinu dana vlasti on obećava da će tek proračun za 2014. biti bolji! Ovaj se proračun temelji na nerealnim činjenicama i ja sam to istaknuo u Hrvatskom saboru. Javno sam pitao što bi trebalo potaknuti gospodarski razvoj. Odgovor je: tvrtke i privatni sektor. Imam podatak po kojemu te tvrtke koje moraju generirati gospodarski rast od 1.8% morale su servisirati 7,2 milijarde eura! Dakle dug trebaju vratiti oni koji trebaju generirati rast. Poskupjelo je grijanje, struja, plin naftni derivati, štrajkovi su nam pred vratima. Najavljene uštede porazno će se odraziti u svim resorima, a najviše nauštrb građana, kazao je mr. Darko Milinović. Govoreći kako će se sve ovo odraziti na proračun Ličko-senjske županije mr. Milinović je ustvrdio kako je teško očekivati bilo kakve pomake.

Nastavak ispod oglasa

-Podsjetit ću vas da ovu Županiju tijekom mandata koalicijske vlasti od 2000. godine ove prostore nije posjetio nitko od tadašnje Vlade RH. Plaće su tada smanjene u svim javnim službama, život je postao puno skuplji. Mi smo se ovoga puta nadali da će sadašnja Vlada ipak posjetiti ovu županiju. Ove godine smo za izravnavanje decentraliziranih funkcija dobila 2 milijuna kuna manje, a u 2013. godini taj će minus iznositi od 5 do 7 milijuna kn. To je odnos ove Vlade prema junačkoj Ličko-senjskoj županiji, županiji koja već dugo nije uteg oko vrata RH. Kukuriku koalicija u godinu dana mandata srozala je poreznom presijom standard građana, otpustila radnike… Da bi podmirila rezultate svoje nesposobnosti planira prodati auto-ceste, Croatia-osiguranja, Hrvatsku poštansku banku, dakle jedinu banku u vlasništvu Hrvatske. Postavljam pitanje premijeru RH hoće li učiniti isto kao koalicijska Vlada 2001., kada su za 750 milijuna kuna, dakle ispod svake cijene, prodali kontrolni paket dionica „Plive“, pitao je predsjednik ŽO HDZ-a mr. Darko Milinović rekavši kako Ličko-senjska županija nema politički kompatibilnu vlast s aktualnom Vladom RH, što bi se moglo negativno odraziti na budućnost. Govoreći o pojedinim resorima mr. Milinović je istaknuo kako novca manjka posvuda, od poljoprivrede, preko zdravstva pa do obrazovanja.

L. O.