Milinović: U mjestu Udbina tri novooboljela, 20 djelatnika Doma za stare i nemoćne negativno na koronavirus

Unatoč novim slučajevima zaraze COVID-19, u Ličko-senjskoj županiji stanje je pod nadzorom. Zaključak je to sa danas održane konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije održane u Gospiću. Kako smo tom prigodom rekao župan Darko Milinović  od jutros su registrirana  tri nova pozitivna slučaja na koronavirus u mjestu Udbina, tako da se broj zaraženih u tom gradiću popeo na ukupno osam.

-Svi se za sada dobro osjećaju i nalaze se u izolaciji. Riječ je o dvjema obiteljima iz središta Udbine. Prvi pacijent nalazi se u OB Gospić, dok je jedna žena iz Udbine jutros premještena u bolnicu Fran Mihaljević u Zagrebu budući da ima niz kroničnih bolesti i nedavno joj je transplantiran bubreg. Novost je da smo danas suzili područje karantene  i sveli je samo na naselje Udbina, bez ostalih 20-ak zaseoka. Od danas policija strogo nadzire epidemiološki centar Udbine. Redovno pratimo situaciju i u slučaju potrebe karantena će se širiti. Novost je i ta što se od danas brisevi građana uzimaju u Udbini pa neće morati putovati u Gospić. Brisevi će im se uzimati svakodnevno od 15 sati, a za koordinaciju ovoga posla zadužena je ravnateljica Doma zdravlja Gospić Dubravka Jašketić. Stanovnici mjesta Udbina neće smjeti napuštati to naselje. U dogovoru s lokalnim stožerom uzorci mještanima ostalih naselja uzimat će se u policijskim automobilima koji se nalaze na ulazu u Udbinu. Uzorci se uzimaju i ostalima na područjima naše županije. Dobra vijest je da je 20 djelatnika Doma za starije i nemoćne negativno. To je odlična vijest jer smo na prvoj crti obrane u Udbini učinili sve da se COVID 19 ne pojavi među 80 štićenika Doma za stare i nemoćne. Danas će biti testirani i svi zaposlenici Domova za starije i nemoćne u Otočcu i Gospiću. U gospićkom domu spremni su kapaciteti za smještaj bolesnih štićenika doma iz Udbine.

Nastavak ispod oglasa

OB Gospić spremna za eventualne nove izazove

U OB Gospić spremno je 10 respiratora i 15 postelja za eventualne nove pacijente. Riječ je o zasebnom dijelu poliklinike. Danas sam Upravnom vijeću naše bolnice predložio da se infektiolog dr. Margareta Bajo-Dadić imenuje zamjenicom ravnateljice OB Gospić, za zlu ne trebalo povećanom obimu posla. Novi, ostali bolesni sa ovog područja prevozit će se u Rijeku. Mjesta panici nema, testiranja se provode i nastojimo zaštititi sve naše građane, posebno najugroženiju populaciju, zaključio je župan Milinović.

Župan se zahvalio svima koji su svojim djelovanjem pomogli stavljaju pod kontrolu širenja koronavirusa. Novost je i ta da prilikom uvoza hrane u Udbonu vozač mora ostati u vozilu.

-Dakle, mogućnost širenja zaraze sveli smo na najmanju moguću mjeru, istaknuo je župan Milinović.

L.O./M.S.