Opća skupština UN-a donijela je 2005. godine rezoluciju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom borbe protiv mina, dok je Hrvatska 2002. godine travanj proglasila mjesecom borbe protiv te pogibeljne ostavštine zadnjega rata. Ličko-senjska županije je sa 143 km2 minsko-sumnjivog prostora najzagađenija među 10 županija u kojima se i danas nalaze minska polja.
Mladen Crnković glasnogovornik je Hrvatskog centra za razminiranje čija kampanja protiv minske kontaminiranosti terena traje kroz cijelu godinu.
-Zašto je travanj odabran za mjesec borbe protiv mina? Sve se budi, na poljima je sve više poljoprivrednika, pastira, izletnici kreću u prirodu, planinari na prve proljetne šetnje i pohode. Stoga nanovo ističemo potencijalnu opasnost od minskih polja, po čemu je Lika, nažalost, neslavni rekorder. Naše su ekipe na terenu postavile mnoštvo oznaka za minsko-sumnjive površine u Hrvatskoj, a njih je trenutno oko 12 tisuća na ukupno 527 km2. Nažalost, nekima su te oznake atraktivne pa ih uzimaju i nose doma. Još je crnji scenarij te oznake premještati i na takav vrlo ružan i neodgovoran način dovoditi ljude u životnu opasnost. HCR putem medija neprestano upozorava na ove stvari, pozivamo građane na oprez. Od rata je prošlo 20 godina. Vegetacija čini svoje pa mnoge livade, šume i šumarci izgledaju uobičajeno i ne daju naslutiti da se tu krije pogibelj. Valja naglasiti da je svaki ulazak u minsko-sumnjivi prostor vrlo riskantan i potencijalno opasan. To trebamo imati na umu, bez obzira koliko netko bio hrabar, ili bolje reći neoprezan, prilikom šetnje ili radova u prirodi, ističe Mladen Crnković.
Prema podacima HCR-a od 2002. godine u minskim poljima nije stradalo niti jedno dijete.
-Djeca su opreznija od odraslih, nastavlja Crnković. U školama su ekipe Crvenog križa, Policije i HCR-a održale brojne radionice na kojima su djeca naučila o kakvim je opasnostima riječ. Imali smo situacije da su djeca upozoravala odrasle o opasnostima na terenu, pa čak i slučajeve da odrasli doma donesu minu pronađenu u minskom polju, dok njihova djeca inzistiraju da se takvi opasni predmeti predaju policiji na uništavanje. Djeca su mnogo puta zrelije postupala nego li mi „veliki“!
H. J.