U dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću održana je tiskovna konferencija predsjednika Odbora za poljoprivredu ,šumarstvo,ribarstvo i vodno gospodarstvo Hrvatske demokratske zajednice prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića. Na konferenciji se govorilo o temi Nova poljoprivredna politika Republike Hrvatske, pri čemu je u nekoliko navrata prof. Zmaić oštro napao aktualnog ministra Tomislava Jakovinu za, kako je istaknuto, niz propusta vezanih uz agrarnu politiku RH.
-Ministar Jakovina pogoduje velikim igračima, poljoprivrednim i trgovačkim koncernima, dok se broj OPG-a u Hrvatskoj sustavno smanjuje. Uvozimo hranu loše kvalitete, a s boljom organizacijom mogli bismo biti izvoznici hrane vrhunske kvalitete. Ovo za rezultat ima odlazak mladih iz sela, a Hrvatska ovisi o uvozu hrane. Posebno valja istaknuti probleme razdiobe poljoprivrednoga zemljišta, pri čemu su uvijek oštećeni OPG-i. Ova je Vlada načinila tri ključa razdiobe zemljišta, a niti jedan se nije pokazao uspješnim, rekao je prof. Zmaić. Budući je bilo nekih problema u smislu poljoprivrede i ranije, Zmaić ističe kako je i HDZ-ova Vlada činila neke propuste, ali je sve na određeni način bilo uvjetovano pritiscima „izvana“.
-Danas smo punopravna članica EU i sami krojimo poljoprivrednu politiku. Zato smo sada u mogućnosti učiniti sve da naše selo više proizvodi, da ljudi bolje žive. Zato je HDZ sada pripremio potpuno novi poljoprivredni program za koji smo uvjereni da će naši poljoprivrednici moći dobro živjeti od svoga rada, a uvoz hrane biti sveden na minimum i na taj ćemo način postići prehrambenu neovisnost, istaknuo je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić. O mnogim nastojanjima stimuliranja poljoprivredne proizvodnje u Ličko-senjskoj županiji govorio je župan Milan Kolić.
-U našoj županiji postoji više od 2 300 OPG-a i malih poljoprivrednih gospodarstava i vjerujem da bi se pravilnom poljoprivrednom politikom taj broj trebao povećavati. Ujedno stremimo tome da se sve više proizvode autohtoni i brendirani proizvodi, poput ličke janjetine, sira škripavca, ličkog krumpira i ostaloga. U tom smo smislu davali velike poticaje, ne samo kroz financijska sredstva, nego li i kroz savjetodavne stručne službe i brojne radionie, a sve to u nadi da će naši proizvođači dobiti veću šansu u plasmanu svojih proizvoda. Pri tome prvenstveno mislim na Plitvička jezera i naše priobalje, gdje lički proizvođač još uvijek premalo participira u smislu ukupnih potreba za poljoprivrednim proizvodima, zaključio je župan Kolić. Okupljeni su se narugali ministru Jakovinu prozvavši ga da kada nije na kazališnim predstavama ili u pratnji premijera potraži malo vremena za hrvatsko selo i poljoprivredu. Današnja je pressica Odbora za poljoprivredu,šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo HDZ-a organizirana u suradnji s ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije.
H. J.