Ministar Butković u Gospiću potpisao nove Ugovore za izgradnju i obnovu luka u Ličko-senjskoj županiji

0

Boraveći u Gospiću ministar mora, prometa i i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u dvorani Županije svečanom potpisivanju ugovora i sporazuma za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata luka otvorenih za javni promet i ugovora i sporazuma za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u Ličko–senjskoj županiji.

Ministar Butković je potpisao ugovore s predstavnicima Lučkih uprava Senj i Novalja te Gradom Novalja i Općinom Karlobag. U ime Lučke uprave Novalja ugovore je potpisao ravnatelj Igor Vidas, Predrag Dešić u ime Lučke uprave Senj, gradonačelnik Novalje Ante Dabo i načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović. Nakon potpisivanja ugovora ministar Butković obratio se novinarima.

-Riječ je o Projektu u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju objekata pod-gradnje u lukama otvorenim za javni promet, od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u vrijednosti 5,3 milijuna kuna. Sada smo pokrenuli veliki investicijski ciklus u kojemu ćemo sa preko 800 milijuna kuna iz EU fondova pomoći lučkim upravama, gradovima i općinama.  Osim toga, značajna financijska sredstva Ministarstvo osigurava za sufinanciranje projekata sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Tako je ove godine naše Ministarstvo osiguralo 90,5 milijuna kuna za projekte ulaganja u male luke i pomorsko dobro u općoj upotrebi, a u proteklim tjednima potpisani su ugovori za sufinanciranje projekata u Šibensko – kninskoj, Splitsko – dalmatinskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Zadarskoj, Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji, zaključio je ministar Butković.

Govoreći o važnosti potpisivanja Ugovora župan Darko Milinović dao je širu dimenziju današnjih događanja.

-To nam  svjedoči o uspješnosti ravnatelja Lučkih uprava, gradonačelnika i načelnika koje će na ovaj način izvršiti dodatna ulaganja u pomorsku infrastrukturu. Da nije bilo kvalitetnih lokalnih programa, ne bi bilo niti ovakvih pomaka. Nakon stabilizacije proračuna Ličko-senjska županija je za ovu namjenu osigurala dodatnih 1,8 milijuna kuna. Sva ova ulaganja svakako će pomoći u gospodarskom smislu ove županije i pomoći u smanjivanju odljeva stanovništva. Zahvaljujem se ministru Butkoviću i uvjeren sam da će kroz ostale infrastrukturne projekte pomoći ukupnom razvoju ovog dijela Hrvatske, kazao je župan Milinović.

Uz ministra Olega Butkovića i ravnatelje županijskih lučkih uprava Novalja i Senj, ugovore i sporazume potpisali su i  gradonačelnik Grada Novalje, Ante Dabo i načelnik Općine Karlobag, Ivan Tomljenović. Na potpisivanju su sudjelovali i gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina kao i predstavnici Grada Gospića.

M.S./L.O.