Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović održao je radni sastanak s Anđelkom Novoselom, novoizabranim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera.

„Pred Parkom, Ministarstvom, kao i svim ostalim dionicima je veliki izazov. Dobili smo mišljenje UNESCO-ove monitoring komisije u kojemu su dane konkretne preporuke za otklanjanje problema, posebno vezano uz prekomjernu gradnju, posjećenost, rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje. Poduzet ćemo sve potrebno kako bi ispunili zahtjeve i kako se 2018. godine ne bi našli na listi ugrožene baštine“ – rekao je ministar Dobrović.

Novosel je dugogodišnji zaposlenik Parka, obnašao je funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja, a na provedenom javnom natječaju je izabran za novog ravnatelja. Novosel je ministru Dobroviću iznio svoj plan upravljanja parkom, kao i viziju razvoja Plitvičkih jezera.

Izrazivši zadovoljstvo na ukazanom povjerenju i izboru za ravnatelja, naglasio je da je svjestan odgovornosti koju preuzima jer je riječ o našem najvećem nacionalnom parku koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, a u kojemu je nužno provesti promjene. Posebice u pogledu rješavanja problematike prekomjerne gradnje i prevelikog broja posjetitelja, na što je upozorio i UNESCO.

Također je rekao kako mu je cilj kvalitetnim upravljanjem parkom osigurati zaštitu prirodnih bogatstava i istovremeno omogućiti razvoj cijelog kraja, od čega bi korist imalo lokalno stanovništvo.

L.O.