Zašto je došlo do smjene dekana Branislava Šutića prije isteka njegovog mandata, bilo je jedno od pitanja kojima je započela konferencija za novinare ministra Željka Jovanovića prilikom njegovog današnjeg posjeta Veleučilištu „Nikola Tesla“ u Gospiću.
„Sukladno nalazu nadzora koji je proveden 15. veljače 2013. Godine te su uočene brojne nepravilnosti u radu dekana i temeljem toga UV je u zakonskoj proceduri razriješilo dekana dužnosti. Nepravilnosti su bile brojne, kao problemi oko napredovanja, problemi oko raspolaganja financijskim sredstvima, problemi oko plaća, nestručna nastava, nepoštivanje odluka UV i kršenje osnovnih pravila na koji način se dekan treba ponašati prema odlukama UV“ – kazao je ministar Jovanović.
Inače, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sam se pohvalio da rijetko koju visokoškolsku ustanovu istovremeno posjećuje ministar sa zamjenikom, pomoćnicom za visoko obrazovanje, glavnom savjetnicom i glavnom pravnicom ministarstva, što je poruka koju žele poslati iz Gospića da aktualna uprava na čelu sa vršiteljem dužnosti dekana Aleksandrom Skendžićem i predsjednikom UV Nikolom Marasom uživa maksimalnu podršku ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dodao je da je osnovni cilj da se neprestano radi na unapređenju kvalitete visokog obrazovanja na toj ustanovi kako bi 588 studenata imalo mogućnost što kvalitetnije završiti tri smjera, usvojiti znanja i kompetencije što bi im trebalo omogućiti što lakše zapošljavanje.
„Šaljemo poruku, kvaliteta visokoškolskih ustanova ogleda se kroz tri podatka: koliko je interes za neku visokoškolsku ustanovu, u kojoj mjeri i u kojem roku studenti završavaju svoj studij i kako brzo se po završetku studija zapošljavaju. Temeljem toga ćemo vrednovati rad visokoškolskih ustanova i na taj način osiguravati dodatna sredstva za njihovo financiranje, a kao ministarstvo poručujemo iz Gospića svim veleučilištima u Hrvatskoj da budućnost veleučilišta, niti jednog, ukoliko ispunjava sve zakonske uvijete vezano za kvalitetu rada, nije upitna, dapače, nova strategija obrazovanja znanosti i tehnologije, koja ulazi idućih dana u vladinu a potom i saborsku proceduru, jasno poručuje da u Hrvatskoj veleučilišta imaju vrlo značajno mjesto. Dajemo punu podršku Veleučilištu „Nikola Tesla“ u Gospiću i inzistiramo da se osiguraju pretpostavke za uvođenje i novih specijalističkih studija – kazao je ministar Jovanović.
V.d. dekan Veleučilišta Aleksandar Skendžić bio je domaćin predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta predvođenim ministrom Jovanovićem te zamjenikom ministra prof. dr. Sašom Zelenikom, pomoćnicom ministra prof. dr. Ružicom Bego-Vukšić, glavnom savjetnicom ministra Ivanom Kalođerom, načelnicom samostalnog sektora za pravne poslove Ivanom Bulešić te predsjednikom UV Veleučilišta Nikolom Marasom.
Zašto se nije sastao sa predstavnicima županije i grada Gospića, ministar Jovanović je rekao da je ovo posjet Veleučilištu a ne gradskoj i županijskoj vlasti, a osnivač i potpuni financijer koji sve plaća je ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno hrvatska država. Kada budemo dolazili razgovarati o gradskim i županijskim temama, onda ćemo taj sastanak dogovoriti s gradom odnosno županijom.
Nakon sastanka na Veleučilištu „Nikola Tesla“ ministar Jovanović sa suradnicima posjetio je Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

LO