Ministar Linić spašava Grad Otočac

5
gradonačelnik Stjepan Kostelac

Otočac – Jedan od najzaduženijih gradova u Hrvatskoj je Grad Otočac. Da tom gradu prijeti bankrot, što je utvrđeno nakon promjene vlasti na proteklim izborima, potvrdio je i gradonačelnik Otočca dr.vet. Stjepan Kostelac koji kaže da je grad dužan oko 20 milijuna kuna, jer je prijašnja vlast (HDZ) mnoge stvari radila „bez pokrića“ i nije vodila računa kako će se zaduženja vraćati.  Iako su u gradskoj kući u Otočcu poduzeli sve mjere racionalizacije, kako na smanjivanju materijalnih troškova i  reorganizacije rada u gradskim službama i institucijama, po Kostelcu to neće biti dovoljno da se gradska kasa stabilizira.

Oglas

Grad je dužan HEP-u i PLINARCRO-u skoro pa 10 milijuna kuna, a kamate prelaze glavnicu, tako da je riječ o gotovo 20milijuna kuna. Muče nas dugovanja, prijete nam ovrhe, a samim tim nemamo ni  uvjete za preuzimanje pozajmica, a ni sredstava za povlačenje novca iz fondova EU.

„Svjetlo na kraju tunela“, predstavnicima Grada Otočca predvođeno gradonačelnikom Kostelcom ukazalo se ovih dana kada su posjetili ministra Slavka Linića te mu predstavili probleme u kojima se grad nalazi.

„ ministar Linić obećao nam je pomoć putem reprogramiranja dugova na 10-15 godina s mogućnošću otpisivanja kamata, što bi nam u ovoj situaciji bilo od velike pomoći. Naime, imamo i problem sa vraćanjem 600.000 kuna koje je Grad Otočac dobio od Ministarstva poduzetništva koja su trebala biti iskorištena još 2010. godine, no nisu, tako da je Ministarstvo zatražilo povrat sredstava koja su bila namjenjena za poslove projektiranja Poslovne zone Ličko Lešće. Temeljem dogovora sa ministrom Linićem dogovorili smo da nećemo novce vraćati, već da se sada obave poslovi projektiranja. Sada možemo bar odahnuti, ali nema stajanja i posustajanja, važno je da nam neće blokirati račune te da će se poslovanje grada nastaviti, a postoje i neke od opcija da bi mogli dobiti i neka od bankovskih pozajmica, kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac

Dražen Prša