Ministar Maras u Gospiću: Moramo omogućiti investitorima da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno

Foto:M.Tomašević

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras posjetio je danas Gospić u kojem je sa županom, gradonačelnicima i načelnicima potpisao Provedbeni sporazum za osnivanje One Stop Service Centrea kojem je cilj bolja koordinacija cjelokupnog procesa promocije i privlačenja inozemnih izravnih ulaganja i osiguravanja poboljšane usluge ulagačima.

Ministar je istaknuo da imaju snažnu volju i želju dati podršku s razine Vlade svim regijama, posebno računajući na to da se Hrvatska mora ravnomjerno razvijati i dati podršku i regijama koje su možda malo manje gospodarski razvijene.

Nastavak ispod oglasa

– Mogu reći da smo u Hrvatskoj u specifičnom trenutku zadnje tri godine kada su dramatično pale razine investicija. Imali smo 2008. godine više od 4 milijarde eura stranih investicija, 2009. deset puta manje, 400 milijuna. Situacija se nije mnogo promijenila i prošle godine kada je ukupne investicije u Hrvatskoj bilo tek nešto više od milijardu i 200 milijuna eura. Želimo ove godine da bude dvostruko više investicija jer je to jako bitno radi gospodarskog rasta i zapošljavanja – istaknuo je Maras u Gospiću dodajući kako je cilj olakšati ulagačima dolazak u Hrvatsku i smanjiti administrativne barijere.

– Hrvatsku svake godine mjere po tome koliko je konkurentna. U svijetu mi smo zadnjih dvije tri godine izgubili 30-ak mjesta na toj tablici. Pokušat ćemo napraviti sve da se ta situacija promijeni, kroz manje administrativnih barijera, kroz povoljniji i privlačniji porezni sustav… Moramo omogućiti investitorima da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, da kada uđemo u EU možemo to maksimalno iskoristiti. Uvjeren sam da to možemo zajedno napraviti i kroz ovaj projekt jer on uključuje sve sudionike, od ministarstva, županija, gradova, javnih poduzeća, svih onih koji mogu biti korisni prilikom realizacije investicija. Ako to napravimo odgovorno mislim da tu neće biti problema, zaključio je ministar.

Župan ličko-senjski Milan Jurković kazao je kako je današnje potpisivanje sporazuma bitan trenutak u razvoju poduzetništva i investiranja na području Ličko-senjske županije.

– Ličko-senjska županija od danas je još korak bliže potencijalnim ulagačima sa željom da i ovo do sada što smo radili prepoznavajući mnoge projekte te u roku 5 do 10 radnih dana izdavali lokacijske, građevinske i sve one dokumente koji su u nadležnosti županije. S te strane smo kod investitora prepoznati i siguran sam da će u budućnosti to biti još bolje – kazao je župan te istaknuo brojne projekte.

– Možemo se pohvaliti i s nekoliko projekata koji su pred otvaranjem poput Calcit Ličko Lešće, izgradnja pogona za proizvodnju kalcit-karbonatnih punila i Upravna zgrada u Gospiću, ulaganje oko 15 milijuna eura i 35 radnih mjesta, Lika Energo Udbina, ulaganje oko devet milijuna eura, Moderator d.o.o Udbina, proizvodnja drvenog peleta, Lidl Hrvatska, distributivno skladište u Perušiću, ulaganje od 24 milijuna eura. U pripremi je projekt izgradnje vjetroparka snage 120 megavata u Udbini, uskoro otvaranje cinčaonice u Ličkom Osiku vrijedne oko 12 milijuna eura – kazao je župan istaknuvši kako “uvijek možemo više i bolje”.

Ministar Maras na kraju je zaključio kako će po pitanju gospodarstva posebnog računa voditi o Ličko-senjskoj županiji jer “smatramo da, iako je najveći prostor, da ima dosta prostora i da se gospodarski unaprijedi i da taj cijeli prostor može se u budućnosti možda i napučiti i imati više stanovnika nego što ima danas”.

Iva Vidović/ Agencija VLM