Ministar turizma Darko Lorencin danas je posjetio NP Plitvička jezera kojom prilikom je obišao nedavno obnovljeni restoran „Ličku kuću“ te bistro „Kozjačka Draga“ gdje je nedavno serviran poznati „lički hamburger“.
U pratnji ravnateljice NP Plitvička jezera Natalije Božičević, ministar Darko Lorencin u „Ličkoj kući“ upoznao se sa poslovanjem tog reprezentativnog objekta u čiju je obnovu ulovu uloženo 5,7 milijuna kuna bez pdv-a, a koji je znao godišnje ostvarivati prihod od 9 milijuna kuna.
Prigoda je da vam još jednom pokažemo novoobnovljeni objekt „Ličku kuću“ koja je otvorena 07. lipnja i sve ono što ona nudi, kazala je ravnateljica Natalija Božičević.

Ministar turizma Darko Lorencin
Ministar turizma Darko Lorencin
„Zadnji put bio sam ovdje kad se vozila biciklistička utrka „Tour of Croatia“, kada sam sa ministrom Zmajlovićem obišao radove koji su bili itekako intenzivni, drago nam je nakon što je nestala, da ponovno imamo jedan ugostiteljski objekt koji pruža mogućnost svima onima, ovom velikom broju turista da spoznaju i vide jedan autohtoni objekt i da probaju autohtonu hranu i da im i na taj način približimo naše kulturne vrednote. U odnosu na prethodnu godinu u isto vrijeme porast je turista na Plitvičkim jezerima za 14 posto i to je samo dokaz što su Plitvice. Plitvice svi poznamo, ali kao što možemo vidjeti Plitvice kao turistički proizvod, kao turistička atrakcija iz godine u godinu postaju sve atraktivnije“ – kazao je ministar Lorencin.
Na pitanje koliko se trenutačno gostiju odmara u Hrvatskoj, ministar Lorencin je kazao da trenutno nemaju točan broj, ali to će se znati sljedeće godine jer su ove godine stavili u probni rad Turistički informacijski sustav (TIS), koji obuhvaća, ne samo to da će se u svakom trenutku, svakog dana moći imati uvid koliko turista gdje boravi. Za sada se vodimo onim podatcima koje smo imali za prvih šest mjeseci a to je 5 posto porast noćenja, 7 posto dolazaka, što je lijepa zaliha na ulasku u glavni dio turističke godine a s druge strane jedan relativno jako dobar sedmi mjesec, koji ukazuje na to da ćemo imati itekako lijepe brojke u noćenjima a na kraju i u prihodima, kazao je ministar Lorencin.
Kad je riječ o burnim reakcijama vezanim za najave zakonskih promjena o sustavu Turističkih zajednica, ministar Lorencin drži da je to jako dobro, jer je napisan prijedlog zakona i struka bi se trebala probuditi da se svi maksimalno angažiraju za takva zakonska rješenja koja će svima omogućiti kvalitetan rad i da se izvuče maksimum iz sustava hrvatskih turističkih zajednica.
„Mislim da smo na zadnjem sastanku u Zadru sa sedam župana i predstavnika sedam županija imali izuzetno kvalitetan sastanak na kojem smo izmijenili mišljenja i sada smo u fazi da sređujemo i pripremamo odgovore na zaprimljene primjedbe, a ima ih preko 100. Kad sve to odradimo izaći ćemo sa novim prijedlogom zakona i postupno ići k rješenju koje bi u Saboru trebalo biti jednoglasno prihvaćeno. Turističke zajednice neće se ukidati, radi se na jednoj preraspodjeli turističke članarine, jer znamo da se boravišna pristojba ostvaruje i ostaje najvećim djelom tamo gdje je i ostvarena, dok s druge strane turistička članarina ima razvojnu komponentu o kojom mi moramo voditi računa u svim dijelovima RH. Imamo nove modalitete i načine s kojima bi trebali ojačati upravo te, male TZ kako bi se tamo mogli generirati turistički proizvodi.
Dražen Prša