Ministri Bošnjaković i Marić: „Odmah smo u djelo proveli odličnu ideju župana Milinovića”

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar državne imovine Goran Marić stigli su u Gospić na potpisivanje sporazuma o prijenosu prava upravljanja nad bivšim vojnim skladištem „Matras“. Sporazumom Ministarstvo državne imovine predaje Ministarstvu pravosuđa zgradu bivšeg vojnog skladišta „Matras“ površine 2.022 četvorna metra u svrhu uspostave Središnjeg arhiva zemljišnih knjiga Republike Hrvatske.

Milinović: “Danas je Ličko-senjska županija centar Hrvatske”

Nastavak ispod oglasa

Ličko-senjski župan Darko Milinović je istaknuo kako mu je ovo jedan od sretnijih trenutaka u mandatu i to točno na godinu dana od preuzimanja funkcije.

“I u svome govoru na Danu županije sam istaknio da se neke probleme ne može rješavati bez pomoći centralne države. Jedan od problema koji se nadvio ne samo nad ovu županiju već i nad državu je depopulacija. Jedini način da se borimo protiv depopulacije je decentralizacija i osnivanje državnih institucija na području županije. Ovo je dosad možda najvažniji potez Vlade RH i dokaz da brine o ovom najmanjem i naljepšem kutku u RH. Danas LSŽ stvara preduvjete gdje će postati centar Hrvatske za građu zemljišnjih knjiga. Ministri Marić i Bošnjaković će, na čemu im zahvaljujem, potpisati primopredaju zgrade koja je u državnom vlasništu Ministarstvu pravosuđa i od danas kreće izgradnja centralnog arhiva za cijelu Hrvatsku u gradu Gospiću” kazao je župan Milinović.

Ministrima se na otvaranju centralnog Državnog arhiva zahvalio i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. On je istaknuo kako će ovakve mjere zaustaviti depopulaciju.

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako je odmah reagirao kad su ga za ovu inicijativu nazvali župan Milinović i ministar Bošnjaković.

Nema ljepšeg, nema uzbudljivijeg, nema životnijeg postupka nego se naći s ljudima u njihovim lokalnim sredinama. Osobno sam osjetljiv na svaku vrstu zapuštenosti, posebno kad se zapušta temeljni atribut države, kao što je  imovina. Sretan sam kada ovakav dan koristimo da jedan bivši objekt jedne bivše institucije, prostor koji je izazivao strah i prijetnje građanima Gospića, stavljamo u funkciju prostora koji će služiti hrvatskom narodu. Po prvi put nešto „središnje“ postaje u središtu Hrvatske. Iznimno mi je osobno i profesionalno zadovoljstvo doći u neku sredinu, mjesto, grad i pokazati ljudima na živom primjeru  filozofiju našeg Ministarstva. Da pokažemo kako funkcionira državna imovina u realnom životu. Kad stavimo na raspolaganje neku nekretninu koja je desetljećima bila zapuštena i odvraćala poglede ljudi, ljudi to vide i dožive kao pravo osvježenje i veliku novost, promjenu za njihovo mjesto, i njih same. I u Ličko-senjskoj županiji ćemo aktivirati sve što je zapušteno i staviti u funkciju. Na taj ćemo način potaknuti investicijski ciklus i zapošljavanje na ovom području što je od presudne važnosti za opstanak mladih u Republici Hrvatskoj” kazao je ministar Marić.

Ministar Bošnjaković je izrazio zadovoljstvo napravljenim i najavio daljnje korake u provedbi ovog projekta.

“Zahvaljujem se Darku Milinoviću, Goranu Mariću i gradonačelniku što su našli ovako jednu dobru zgradu. Mi idemo u izradu projektne dokumentacije, zgradu ćemo potpuno obnoviti i urediti. Ovdje će nam biti smještene sve zemljišne knjige iz cijele Hrvatske. Gospić smo izabrali jer mislimo da treba disperzirati institucije i ustanove, i ovi koji dolaze sa istoka ili juga jednako im je udaljeno. Ovo je početak, idemo obaviti sve što imamo.” istaknuo je ministar Bošnjaković.

L.O./N.M.