Ministrica Vučković u Lici

U Udbini je danas boravila Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s najbližim suradnicima. U Kulturno Informativnom centru Nikola Tesla potpisano je osam novih ugovora s vlasnicima OPG-a vezano uz Program ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore veće od 4,4 milijuna kuna. U uvodnom dijelu skupa nazočne predstavnike Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Like pozdravio je načelnik Općine Udbina Josip Seuček(HDZ) i zahvalio ministrici Vučković na brojnim programima i projektima Ministarstva poljoprivrede kojima se ulaganjem u ruralnu Liku ulaže u budućnost ovog dijela Hrvatske. Ministrica Vučković potvrdila je nakanu ovog Ministarstva da novim programima unaprijedi ličku poljoprivredu.

-Poljoprivredna proizvodnja je, između ostaloga, temelj gospodarskog razvoja i opstanka ovoga kraja. Sa mnom su ravnatelji Uprava za stočarstvo i drvnu industriju i lovstvo gospodin Zdravko Barać i gospođa Renata Ojurović. S nama je i glavna savjetnica gospođa Franka Vojnović koja ima zadaću u podupiranju novih mjera. To je ujedno jedna poruka Ličko-senjskoj županiji jer su upravo ovi resori temelj razvoja ovoga kraja.
U novom programskom razdoblju uspostavljene su mjere koje su u fokus stavile razvoj krških pašnjaka, očuvanje okoliša, zaštićena prirodna područja, poticanje bioraznolikosti i slično. Na ovome ćemo i dalje raditi na poticanju i očuvanju ovoga prekrasnog okoliša i razvijati poljoprivrednu proizvodnju koja iz tih mjera treba izaći. Danas ovdje imamo korisnike za dvije mjere Ruralnog razvoja, od kojih je pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti za što smo dobili 100 milijuna kuna. U vezi sa šumskim mjerama 8.5.2. one se odnose na izgradnju vidikovaca, šumskih staza i slično. U programu ruralnog razvoja do danas je ugovoreno projekata i potpora od gotovo 900 milijuna kuna, dok je dohodovna potpora poljoprivrednicima bila oko 600 milijuna kuna. Mi smo započeli s projektom Analize razvoja stočarstva na hrvatskim kršnim pašnjacima jer želimo unaprijediti mjere koje se odnose na ekološku poljoprivredu, pri čemu Ličko-senjska županija može biti jedna od predvodnica takve proizvodnje, naglasila je ministrica Marin Vučković.
U Udbini se susrela s kandidatom HDZ-a za župana ličko-senjskog Ernestom Petryjem. Nakon potpisivanja Ugovora ministrica Vučković se zajedno s načelnikom Josipom Seučekom i njegovim zamjenikom Milanom Uzelcom uputila u obilazak nekolicine OPG u okolici Udbine koji se intenzivno bave stočarstvom na Krbavskom polju.

Nastavak ispod oglasa

L. O.