Mira Špehar: „Vjerujem u svjetlu budućnost turizma u Brinju“

U svakom poslu potrebna je dobra organizacija i osmišljavanje rada. Upravo tomu napokon se prišlo i u Općini Brinje. Slobodno kazano, zapostavljanje turističkih resursa i okretanje „leđa“ vrednovanju turističkih potencijala tog kraja činilo je stagnaciju turističkog prosperiteta i razvoja općine, kao jedne gospodarske cjeline. Oni kojima je povjeren posao osmišljavanja razvoja općine odlučili su se na težak, ali u svakom slučaju opravdan čin pokretanja brojnih poslova na osnivanju Turističke zajednice. Kako to već ide, puno toga je prethodilo samom činu stvarnog početka rada TZ Brinja, no kako se u narodu kaže, tko čeka taj i dočeka. Bio je to i povod da „zavirimo iza vrata“ ureda TZ Općine Brinje, gdje nas je dočekala direktorica Mira Špehar, koja je u siječnju ove godine i službeno imenovana direktoricom i time preuzela poslove koji bi trebali osnažiti turističko poslovanje tog kraja.
Moram priznati da sam ostala zatečena, općenito gledajući, stanjem turističke zbilje u Općini Brinje. Toliko povijesno kulturnog blaga i prirodnih ljepota, toliko potencijala na jednom mjestu a sve kao da i ne postoji. Veliki je izazov, velika odgovornost i puno posla stavljeno pred mene, no uvjerena sam da sa svim ovim što sam uspjela vidjeti, osjetiti i po nekom redu posložiti, uz podršku Općine i ljudi koji ovdje žive mora uspjeti i ne dvojim da će turizam naći zasluženo mjesto u gospodarskom osnaživanju ovoga kraja. Krenuli smo, posložili smo kockice turističkog djelovanja i očekujem postepene rezultate kojima ćemo potvrđivati da turizam u Općini Brinje ima zasluženo mjesto koje treba posvetiti posebnu pozornost, kazala je dir. TZ Općine Brinje Mira Špehar
Govoreći o turističkim potencijalima Općine Brinje dir. Mira Špehar kaže da je na području Općine za sada dobro razvijen lovni turizam koji u stvari čini jedini oblik višednevnog turizma, odnosno turizma putem kojeg se ostvaruju noćenja. Dodaje da Općina, koristeći svoje prirodne resurse treba raditi na razvoju i izgradnji sadržaja za druge oblike turizma i aktivnog odmora kao što su biciklističke i planinarske staze, penjanje na stijeni, nordijsko trčanje i sl. Razvoj turističke destinacije zahtjeva vrijeme i investicije, i nikako nije proces koji se razvija preko noći.
Stava je da smještajnih kapaciteta ima dovoljno.

Dir. TZ Općine Brinje Mira Špehar
Dir. TZ Općine Brinje Mira Špehar

„Bila bih jako sretna kad bi bar u jednom dijelu godine bili svi ti kapaciteti popunjeni. Imamo dva nova objekta na AC1, restoran „Lika“, sjever i jug sa ukupno 44 ležaja, pansion „Victoria“ sa 30-ak ležaja i nekoliko privatnih iznajmljivača s preko 20-ak ležaja. Problem je jednim dijelom što je većina potencijalnih iznajmljivača u fazi legalizacije svojih objekata, a kao takvi ne mogu dobiti potrebna odobrenja za bavljenje tom djelatnošću. TZ Brinje počela s radom prije tri mjeseca i u fazi je uspostavljanja rada samog ureda. Prijašnji podaci o strukturi gostiju ne postoje za ovo područje. Poslove oko evidencije gostiju i slično obavljat će Turistički ured, a prvi će podaci pokazati daljnji smjer djelovanja. Koliko sam upoznata postoji dobro razrađeni prijedlog strateškog razvoja Općine Brinje koji uključuje izgradnju i razvoj turističkih resursa. Sam načelnik, sa svojim ljudima, zbilja intenzivno radi na mnogobrojnim i raznolikim projektima među kojima ima i onih koji će pogodovati razvoju turizma. Za svaku su pohvalu dosadašnje aktivnosti na području očuvanja tradicijske baštine. Tijekom proteklog vremena značajna su sredstva uložena u restauraciju i obnovu postojećih objekata materijalne baštine. Mislim da bi još više morali koristiti ove jedinstvene okolišne resurse. Postoji mnogo planova, i aplikacija na razne natječaje. Vidjet ćemo, koliko će se od tog uspjeti realizirati, što svakako ovisi više o financijskim sredstvima nego o našim planovima“ – kazala je dir. Špehar.
Po planu strateškog razvoja, TZ Općine Brinje za ovu je godinu predviđa otvaranje info punkta na autocesti A1, te postavljanje nekoliko informativnih tabli na strateškim punktovima, tijekom ljetne sezone. Osnovna djelatnost Turističkih zajednica je promocija turističke destinacije. Vodeći se tim načelom krenuli smo u izradu moderne web stranice koje će biti prva informacija o postojanju nekog vida organizirane turističke djelatnosti, a koja će biti dostupna, nadamo se, ovaj tjedan. U planu su i ostale promotivne aktivnosti koje će se realizirati tijekom godine. Ne treba gubiti iz vida da smo s radom započeli četiri mjeseca prije sezone, kaže dir. Mira Špehar.
Ured TZ Općine Brinje smješten je u zgradi Općine (Doma zdravlja) radno vrijeme ureda Turističke zajednice je od 8,00-16,00 sati, od pon-petka, a tijekom vikenda po potrebi. Tijekom sezone obavit će se preraspodjela radnog vremena jer se planira ostvariti dostupnost svim zainteresiranima tijekom udarnih vikenda, kada se očekuje da će mnogi turisti prolaznici bar zastati u Brinju.
„Ovih dana „svijetlo dana“ ugledat će web stranica multimedijalnog tipa, izrađena u „responsive“ tehnologiji. Nakon toga u planu je i izrada drugih promotivnih materijala. Nažalost, evidentan je manjak foto i drugog adekvatnog materijala neophodnog za izradu dobrih promotivnih materijala tako da ćemo morati pričekati neka bogatija godišnja doba kako bismo mogli dobiti dobre fotografije koje će dati stvaran doživljaj ovoj prekrasnoj prirodi. Prema HTZ-u smo kandidirali dva projekta manifestacijskog karaktera. Osim natječaja HTZ-a, turistička je zajednica radila, i radi, na aplikacijskim projektima raznih općinskih društava za donacije i sponzorstva iz javnog i privatnog sektora. Kako smo sa radom počeli prije tri mjeseca, pred nama je stvaranje izrade plana i priprema manifestacija kroz cijelu godinu. Tijekom godine koja je pred nama, oslanjat ćemo se na postojeće manifestacije, kao što su Tradicionalni pohod na „Zarin“ i Doček Nove godine u podne. Ove je godine naš streličarski klub dobio organizaciju prvenstva Hrvatske u 3D streličarstvu pa ćemo se priključiti i tom projektu. Sama TZ planira bar jednu ljetnu manifestaciju ispred veličanstvene kapele na Gradini. Planiramo i jesensko-zimsku manifestaciju“ – kazala je dir. Mira Špehar.
Dodala je da ima punu podršku lokalne zajednice jer svi skupa puno očekuju, no treba imati na umu da je proces dobivanja gosta dugotrajan, nepredvidiv i često mukotrpan posao. Ništa se ne događa preko noći. Malo je senzacija, a kad se i dogode obično se ne radi o lijepim stvarima, nego o lošim. Mi ne bismo htjeli da nam se to dogodi. Turistički ured surađuje sa svim općinskim udrugama i društvima i tako će biti i ubuduće. Tu su još i zavičajni klubovi s kojima je također uspostavljena dobra suradnja. Posla ima puno i previše. Ideja isto ne manjka. Planovi postoje. Vidjet ćemo. Treba dati priliku i imati strpljenja. Neće autobusi turista doći preko noći. Mi smo se tek pojavili kao turistička destinacija. Proći će mnogi autobusi i vlakovi, proći će i mnogo vremena dok ne postanemo prepoznatljivi.
Voljela bih još reći da je Brinje mala destinacija, ali da to ne znači da jednog dana ne može imati veliki turizam ali samo uz razvoj i izgradnju turističkih resursa. Oblici turizma koji bi se mogli razvijati na našem području zahtijevaju značajnija ulaganja. I sama Hrvatska još uvijek nije prepoznata kao jaka destinacija kontinentalnog turizma pa ne treba očekivati ni da će to biti Brinje, naročito ne nakon par mjeseci ili godinu dana. Moja ideja je izgradnja bike parka, jer imamo prirodne okolišne resurse za to. Za sada u Hrvatskoj ne postoji niti jedan, a u neposrednom okruženju (Austrija, Slovenija) je ekspanzija ciklo turizma. No to je zahtjevan projekt čija sama izrada zahtjeva značajna sredstva, a kamoli realizacija. Sunce i more je još uvijek naš najbolji proizvod, no postepeno se razvijaju i drugi oblici turizma u kojima će, vjerujem, i naša destinacija moći participirati, kazala je dir. TZ Općine Brinje Mira Špehar.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa