Svake godine u mjesecu lipnju održava se biciklistička utrka ”Uspon na Zavižan” (od 0 do 1594 m nadmorske visine), a tako je bilo i ove godine. Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, Brdsko biciklistički klub Senj, Turistička zajednica Grada Senja i Park prirode Velebit organizirali su ovu hvale vrijednu sportsku manifestaciju. Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti sudionika start br. 1 je na 0 m nadmorske visine, u Senju, a start br. 2 u Oltarima, na 940 m nadmorske visine. Staza je dugačka oko 38 km. Ovogodišnja 12. biciklistička utrka „Uspon na Zavižan“ okupila je rekordan broj natjecatelja, ukupno 550, te je tako 450 biciklista krenulo sa starta iz Senja, a 100 iz Oltara.
Uoči samog starta učesnicima biciklističkog uspona na Zavižan obratio se gradonačelnik grada Senja Darko Nekić istaknuvši da je i ovogodišnji 12. Uspon na Zavižan potvrda uspješne organizacije i sve veće otvorenosti prema ovakvoj vrsti sporta, rekreacije, ali i sve veće potrebe za zdravim životom i boravkom u prirodi. Gradonačelnik Darko Nekić dao je znak za start utrke.
Iznimno zahtjevna i iscrpljujuća utrka vozila se većim djelom makadamske ceste u pravcu Oltara, od kuda je startala 2. utrka pa sve u pravcu Babić, Siće a nakon toga još kojih osam km makadamom, nakon čega je na red došao i najteži dio uspona do samog cilja – Planinarskog doma „Zavižan“.
Prvo mjesto kod muškaraca na utrci Senj – Zavižan osvojio je s vremenom 1:51 min. Miran Cvet, drugo Primož Koražija te treće Krešimir Franić.
Kod žena prvo mjesto s vremenom 2:15 min. osvojila je Antonela Ferenčić, drugo mjesto Marjana Kolac te treće Anita Bistričić.
Prvo mjesto na utrci od Oltara do Zavižana kod muškaraca osvojio je Alen Tomašević u vremenu 48:45 min, drugo Željko Srdoč, te treće Nino Berta. Kod žena najbolja je bila Maja Perinović s vremenom od 57 min, druga Maja Lenaro, Ljuba te treća Nataša Srdoč.

D.P.
Foto: Ante Španić
bicikli

bicikli1

bicikli2

bicikli3

bicikli4

bicikli5

bicikli6

biciklii