U velebitsko utočište za napuštene medvjede u Kuterevo dopremljena su dva medvjeda iz splitskog zoološkog vrta. Medvjedica Mirna, ima 31 godinu a medvjed Viktor ima 18 godina. Njihovom dolasku i transportu prethodile su stručne procedure koju je nadgledao profesionalni stručni tim, predvođen prof. Đurom Huberom. Nakon transporta, a sve u cilju što boljih uvjeta za kvalitetniji život medvjeda, Mirna i Viktor u Kuterevu su se kroz desetak dana adaptirali odnosno prilagođavali novim uvjetima života u okolini koja je u svim suprotnostima od njihovog prijašnjeg života.
Voditelj utočišta za medvjede u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka kaže da su se medvjedi iznad svih očekivanja prilagodili novim uvjetima života, bez velikih komplikacija. U stvari, kaže Crnković, ispalo je kao da su medvjedi znali što mi od njih očekujemo, da se što prije uklope u ovu okruženu i ograđenu divljinu i da se pokušaju upoznati sa onim što čitav svoj život nisu imali prilike, a to je zelenilo, trava, biljke i da malo poslušaju pjev ptica u planini.

Ivan Crnković Pavenka - voditelj utočišta za medvjede
Ivan Crnković Pavenka – voditelj utočišta za medvjede

„Cijeli posao obavili smo temeljem dogovora između predstavnika splitskog zoološkog vrta, odnosno Grada Splita i našeg Utočišta. Svemu su prethodili razgovori i dogovori. Zajednički cilj bio je da životinjama pružimo bolje i humanije uvjete života, koje u splitskom zoološkom vrtu nisu imali. Medvjedicu Mirnu koja ima 120 kg i medvjeda Viktora od 260 kg dočekao je novoizgrađeni prostor, ograda, koju smo nazvali „Mali Marjan“ i za čiju je cjelokupnu izgradnju utrošeno 600.000 kuna. Samo u izgradnju boksa (nastambe), koji je namijenjen za ta dva medvjeda utrošeno je u 24.000 eura“ – kazao je Ivan Crnković Pavenka.
Dodao je da ta dva nova stanovnika, za razliku od drugih medvjeda koji su novi život našli u Kuterevu, nisu došli iz divljine, nego iz velikoga grada Splita, iz tamošnjeg zoološkog vrta, tako da će se njihovo uključivanje u suživot sa ostalim medvjedima provoditi postepeno. Nije sakrio Crnković ni podatak da unatoč iznimno velikoj podršci od strane međunarodne zaklade iz Austrije „Četiri šape“, koja je omogućila izgradnju nove nastambe sa imboksom, predstavnici Grada Splita nisu se baš pokazali, odnosno, kako je kazao Crnković „dovoljno jaki da zadovolje naša očekivanja kad je u pitanju budućnost medvjeda, no ipak su pristali da odvoje jednu manju svotu novca s kojom će se medvjedima kupiti hrana“.
Osoba koja je nadgledala cijeli projekt i pratila zbivanja vezana za splitske medvjede je biologinja Annika Heikamp iz Kelna, kojoj je u stvari ispred međunarodne zaklade „Četiri šape“ („Four Paws“) povjeren taj posao.

Annika Heikamp biologinja "Četiri šape"
Annika Heikamp biologinja “Četiri šape”

„Izuzetno sam zadovoljna poslovima realizacije projekta u Kuterevu, posebno jer su volonteri odradili veliki posao, tako da je taj projekt polučio izuzetan uspjeh. Ovo je tek početak suradnje, jer će zaklada „Četiri šape“ nastaviti pomagati projekte u Kuterevu. Mnogi se medvjedi i dalje drže u neprimjerenim uvjetima u zoološkim vrtovima ili čak u privatnom čuvanju. Naši stručnjaci za medvjede često posjećuju Hrvatsku kako bi procijeniti situaciju, a djeluje se tamo gdje je to potrebno. U rujnu 2014. godine „Četiri šape“ potpisale su sporazum o suradnji s medvjeđim utočištem u Kuterevu temeljem čega je izgrađeno novo sklonište i nova nastamba – boks. Posebno raduje činjenica da smo uspjeli za dva medvjeda iz Splita stvoriti humane uvijete za njihov daljnji život“ – kazala je Annika Heikamp.
Sredstva koja se ulažu u izgradnju utočišta u Kuterevu daleko su manja od potreba koje su iskazane, a kad se ista ta sredstva usporede sa nekim dugim utočištima u svijetu, u koja se ulažu ogromna sredstva, nije ni čudno da su mnogi zatečeni i impresionirani našim načinom rada, pristupanju problemima, njihovom rješavanju te spoju divljine i civilizacije, te učešćem lokalne zajednice. Nama je prvenstveni cilj stvoriti humane uvijete za život medvjeda. Ako znamo da danas u Hrvatskoj ima oko 6 medvjeda u malim privatnim zoološkim vrtovima, koji nemaju licence za rad, postavlja se pitanje da li je to u redu, kaže Ivan Crnković Pavenka.
Nije Crnković mogao sakriti ni podatak da će 06. lipnja 2015. godine u Kuterevu, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, službeno proslaviti otvorenje velike nastambe za medvjede, za čiju prigodu očekuju da će im se na poziv odazvati predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i premjer Vlade Zoran Milanović.
Inače, u Velebitskom utočištu za medvjede u Kuterevu trenutno je 15 volontera, iz Europe i Novog Zelanda, a krajem lipnja dolazi prva, od 20 grupa skauta koji će u Kuterevu boraviti, te svojom željom, znanjem i ljubavi prema životinjama pomoći u izgradnji utočišta i stvaranju što kvalitetnijih uvjeta za život medvjeda.
Dražen Prša