U velebitskom utočištu za napuštene medvjede u Kuterevu, osim redovnih aktivnosti oko brige o devet medvjeda, unaprijed isplaniranim aktivnostima oko svakodnevnog rada 12 volontera ( iz Italije, Srbije, Španjolske, Litve, Novog Zelanda, Francuske, Vojvodine, Srbije i Hrvatske) unatoč vremenskim (ne)prilikama obavlja poslove oko izgradnje novog obora, koji bi trebao biti za razliku od ostalih, moderniji, i ne gradi se isključivo od drveta.
„Do sada smo uz pomoć donatora iz Austrije izgradili oko 250 metara obujma novog prostora. Kiša nam stvara probleme u poslovima, ali napravit ćemo što imamo u planu. Vjerovali smo da bi do polovice listopada novi obor bio gotov, no po svemu sudeći ipak ćemo do kraja desetog mjeseca uspjeti završiti radove na tom projektu“ – kaže Ivan Crnković Pavenka voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu.
Novi obor gradi se kako bi se osigurao smještaj za dva medvjeda koja bi trebala stići u Velebitsko utočište Kuterevo iz zoološkog vrta u Splitu. Riječ je o 17 godina stroj medvjedici Mirni i medvjedu Viktoru.
Predsjednik UV „Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta“ Split dr.med.vet. Davor Velagić kaže da je točno da su tijeku poslovi kako bi se medvjedi premjestili na drugu lokaciju.

dr.med.vet. Davor Velagić
dr.med.vet. Davor Velagić

„Poznato je kakva je situacija sa našim medvjedima, i za sada ne bi bilo dobro da ostanu ovdje. Imamo nekoliko prijedloga odnosno rješenja za smještanje medvjeda, a najbolje je u Kuterevo. Pozitivna priča u svemu ovome je da smo našli sponzore koji će financirati izmještanje, izgradnju nastambe u Kuterevu, no kada će se to premještanje fizički i obaviti za sada vam ne mogu decidirano reći. Nama je konačni cilj poboljšanje uvjeta života životinja, stoga ćemo ih privremeno izmjestiti dok ne stvorimo uvijete za njihov normalan život. Grad Split kao osnivač odlučio je da pokrene postupke kako bi se zoološki vrt u Splitu doveo u u standarde EAZE. Riječ je o svojevrsnoj revitalizaciji zoološkog vrta, njegovog oživljavanja. Intencija nam je da sve životinje postupno premjestimo, za što treba stvoriti financijske uvijete ali i nove adekvatne prostore koji bi bili spremni zbrinuti te životinje“ – kaže dr.vet.med. Davor Velagić. Sadašnji smještajni prostori, nastambe za životinje, moram naglasiti ne odstupaju od propisa, no mi smo stava da one zaslužuju bolje uvijete. Postupno ćemo izmještati sve životinje, ali moramo stvoriti sve preduvjete za njihov prihvat. Imamo nekoliko razmišljanja, da revitaliziramo sadašnji prostor zoološkog vrta, da nađemo prostor za otvaranje novog, a postoji i treća opcija sa kombinacijom ove dvije ali i sa proširenjem djelatnosti zoološkog vrta. To su sve planovi, i o tome odluku mora donijeti osnivač, odnosno Grad Split. Ono što je za sada jasno je, da je sadašnja vlast Grada Splita odlučila da ovakav zoološki vrt Gradu Splitu ne treba. Znači u tijeku su poslovi organizacijskog izmještanja, izmjestit ćemo sve životinje na neko bolje mjesto dok im ovdje ne osiguramo dovoljno dobar smještaj. Inače, ukupan životinjski fond u Zoo-u Split je oko 50-tak vrsta“ – kazao je dr.vet.med. Davor Velagić.
Dražen Prša