Mirni prosvjed u Bilaju prerastao u verbalna prepucavanja gradonačelnika i prosvjednika

0

Učestala buka, prašina i uništavanje lokalnih cesta od strane teških kamiona gospićke tvornice Calcit razlog su današnjeg okupljanja veće skupine mještana u središtu Bilaja. Prosvjed se potom prenio i na Barlete gdje su pozvani predstavnici Grada Gospića, Županije i čelnici svih političkih stranki županijske i gradske razine.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević je, umjesto smirivanja tenzija, započeo s nekim prosvjednicima verbalna prepucavanja koja svakako neće u dogledno vrijeme riješiti ovu problematiku. Tako se s mještanima Starčević nadmetao tko plaća veći porez, tko je gradio koju lokalnu cestu ili most, a za organizaciju prosvjeda je optužio župana dr. Darka Milinovića koji u Bilaju ima puno rodbine i iz ovog naselja vuče korijene.

-Ovo je uoči lokalnih izbora organizirao gospodin Darko Milinović. Ja bih sugrađanima postavio pitanje zašto nisu prije organizirali prosvjed i tražili izgradnju zaobilaznice od eksploatacijskog polja u Barletama do tvornice u Gospiću. Mi iz HSP-a smo još 2013. u Gradskom vijeću glasovali protiv proširenja eksploatacijskog polja, ali su za to proširenje bili vijećnici HDZ-a. To su međudržavni ugovori RH i Slovenije i Grad Gospić s tim nema veze. Ne dobivamo novac za pojačani promet pa ne možemo niti graditi nove ceste. Do sada smo uspjeli renovirati cestu kod Barleta u duljini od 2,8 km, rekao je novinarima gradonačelnik Karlo Starčević.

Izjavu novinarima je dao organizator prosvjeda, mještanin Bilaja Nikola Milinović.
-Ovakvo stanje postaje neizdrživo. Ovo je mirni prosvjed s kojim opet želimo skrenuti pozornost na uništene prometnice, buku, prašinu. Nama kamenolom i tvornica Kalcit ne smetaju. Bilo bi dobro da rade još više. I sada novaca ima, samo bi ga netko trebao preusmjeriti najprije na prometnice. Ovdje se voze ogromne količine kamena. Nedavno je jedna žena sletjela s ceste s troje djece jer se ne može mimoići s kamionom. Sve je ovdje prašnjavo, a da bi se kamioni mimoišli tada zalaze izvan asfalta. Na rijeci Jadovi je oštećen most. Mi smo na prosvjed pozvali i župana dr. Darka Milinovića, ali se ispričao zbog obaveza u Zagrebu. Gradonačelnik Starčević me prozvao da iz svega ja stojim jer je župan moj bratić. Župan Milinović s ovim nema nikakve veze. Rat smo dobili u pet godina, ali cestu ne možemo u 10, kazao je Nikola Milinović dodajući kako su se mještani već prije obratili ministru Olegu Butkoviću tražeći pomoć u rješavanju ovog problema.

Budući da su pozvani na ovaj skup su podržali neki stranački prvaci, kao predsjednica ŽO Domovinskog pokreta dr. Mirjana Vrkljan Radošević i kandidatkinja za gradonačelnicu Gospića, kao i predsjednik GO LiPO i kandidat za gradonačelnika Gospića Nikola Šimunić.

L. O.