Miro Matijević: „ Tko je sljedeća žrtva pobješnjelih Roma?“

Predsjednik ŽV „ HSP-a Ante Starčević“ Ličko senjske županije Miro Matijević obratio se javnosti preko sredstava javnog priopćavanja, u kojem najoštrije osuđuje zloupotrebu položaja i ovlasti načelnika PP Otočac Mladena Kranjčevića, i od kojega u ime ŽV traži da podnese ostavku .

Matijević se poziva na nedavni incident u Otočcu kada je javnost mogla svjedočiti demonstraciji pijanog divljaštva, razbijačkog pohoda horde pripadnika Romske nacionalnosti i bespomoćnosti „hrvatskih snaga reda“.

Nastavak ispod oglasa

– „konačno smo svi svjesni zla i opasnosti što se nadvija nad Likom. Zaštićeni samozvanim i korumpiranim tumačima ljudskih prava, nesposobnom državnom administracijom, te agresivnom promidžbom odrasta generacija tzv. roma (hrvatski, Cigana) svjesna svoje nedodirljivosti, svjesni da mogu počiniti i najteži zločin i da za to neće odgovarati.

Većina Ličana se zavaravala da se to događa nekom drugom i da se to njih ne tiče. Nakon zadnjeg incidenta razvidno je da pred navodnom „neprilagođenošću“ kako se pravda sve, od krađe željeza do pokušaja ubojstva, nitko nigdje nije siguran“.

Matijević tvrdi da su se stanovnici Otočca mogli osvjedočiti, prema izjavama očevidaca, kako to izgleda kada petnaestak „neprilagođenih“ napada policijske službenike svog najvećeg zaštitnika Mladena Kranjčevića, načelnika PP Otočac.

Nakon očitovanja policije, Matijević postavlja i nekoliko pitanja na koja traži odgovore:

– „ ako je prema izjavama očevidaca u neredima i napadu na službenike policije sudjelovalo petnaestak napadača, zašto je policija evidentirala samo sedam. Ako je evidentirala sedam, zašto je pritvoreno samo četvoro? Ako su pritvorena četiri najagresivnija napadača, znači li to da su trojica policajaca iskidanih košulja bježala, skrivala se u auto i u strahu pucali u zrak pred četvoricom napadača od kojih su dva maloljetna? Ili su pritvoreni maloljetnici, kako bi se ponovo po već razrađenom sistemu, prikrili pravi napadači i onemogućilo njihovo procesuiranje? Ne vodi li istragu ponovo Marko Ciganin iz Zalužnice, otočki „načelnik policije u sjeni“?

U nizu optužbi Matijević tvrdi da je stanovništvu Like poslana jasna poruka da su kao i do sada prepušteni na milost i nemilost „neprilagođenim“ nasilnicima i kriminalcima, s obzirom da policija koja ih treba štititi od njih nije sposobna ni sebe zaštititi, te da ne želimo biti taoci nesposobnih i korumpiranih policajaca, državnih odvjetnika i sudaca koji djeluju protivno zakonima HR i Ustavu HR, ili koji će na račun kriminalaca jedne etničke skupine oduzimati i negirati ljudska, građanska i ustavna prava pripadnicima većinskog naroda i ostalim nacionalnim manjinama. Ne želimo sa strahom čekati tko će biti slijedeća žrtva pobješnjelih razbojnika koji, kao što smo se uvjerili danas u Otočcu, jučer na Krbavi, ne prežu od ničega. Mladen Kranjčević nije sposoban obnašati dužnost načelnika PP u Otočcu, jer je ovaj događaj  uz hrpu dokumentiranih prijava koje se već nalaze na stolu Ranka Ostojića, a koje sam sve do jedne potvrdio u razgovoru sa ekipom iz Ravnateljstva, krunski dokaz da je napad na policiju  vrhunac nepoštivanja Hrvatske države, najbolji pokazatelj zahvalnosti za sve privilegije koje svakodnevno i u svim prilikama nezasluženo koriste pripadnici te etničke skupine i mora dobiti epilog koji takav čin zaslužuje, a to je obračun sa tim kriminalom sa nultom stopom tolerancije, tvrdi Matijević te pita:

-„ može li to odraditi čovjek koji godinama otvoreno zloupotrebljava svoj položaj i ovlasti kako bi zaštitio baš njih pred zakonom. HSP Dr. Ante Stačević neće dozvoliti da se ovaj incident po običaju prikrije kao što se to radi godinama. Zahtijevamo kao i do sada, kao što ćemo tražiti uvijek i u svakoj prilici, da se u policiji, državnom odvjetništvu i sudu konačno umjesto podobnosti, poslušnosti i korumpiranosti uvede načelo sposobnosti i  odgovornosti. Od danas ćemo prozivati svakoga i još važnije, suprotstavit ćemo se svakome tko pokuša zloupotrijebiti svoj položaj i ovlasti u interesu kriminala, svakome tko radi protivno hrvatskim nacionalnim interesima, stoji u priopćenju Mire Matijevića poslanog sredstvima javnog priopćavanja.

 

LO