Kako je bilo i najavljeno, u hotelu “Jezero” NP Plitvička jezera upriličeno je danas potpisivanje Ugovora o donaciji od strane Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i „Nacionalni park Plitvička jezera“, s jedne, i hrvatskog UNICEF-a s druge strane. Govoreći u ime domaćina iz NP Plitvička jezera ravnateljica Natalija Božičević podsjetila je kako naš najposjećeniji nacionalni park već niz godina sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama.
-Potpisivanjem ovog Ugovora obvezali smo se da ćemo za UNICEF ove godine donirati oko 100 tisuća kuna. Naš park je od 1979. na listi UNESCO-a i ovom prilikom povezujemo dvije asocijacije unutar Ujedinjenih naroda. Mi kao zaštitari prirode uključujemo se u akciju koja za cilj ima pomoć i zaštitu djece. Djeca su najosjetljiviji dio populacije i drago mi je da smo se kao ustanova priključili ovoj humanoj misiji. Trudit ćemo se i dalje sudjelovati u brojnim humanitarnim akcijama i na taj način pomoći zajednici i najosjetljivijim kategorijama društva, rekla je ravnateljica Božićević. U ime NP Krka svoje zadovoljstvo priključivanju akciji UNICEF-a izrazio je ravnatelj Krešimir Šakić.
-Čast nam je biti dijelom ovog projekta. Na ovaj ćemo način povezati djelatnost zaštite prirode, sa zaštitom i pomoći djeci. To činimo kroz mnoge projekte i radionice za djecu s prostora Šibensko-kninske županije, kao i za djecu iz ostalih područja. Na taj način nastojimo u djeci probuditi osjećaj potrebe zaštite prirode i sve ove ljepote koju smo dobili u naslijeđe, rekao je ravnatelj NP Krka čija će ustanova ove godine UNICEF-u donirati oko 75 tisuća kuna. Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić istaknula je kako će na ovaj način nacionalni čuvari prirode ući u društvo čuvara djetinjstva i na taj način izvršiti još jednu plemenitu misiju.
-Na ovaj način ćemo ulagati u najranjiviju skupinu djece jer sva djeca u RH nemaju iste šanse za razvoj svojih potencijala. Mnoga djeca nemaju pristup predškolskom odgoju i obrazovanju, neka djeca s poteškoćama u razvoju nemaju terapeuta, logopeda ili pomoćnike u nastavi. Mi smo danas zajednički nastavili rad na izjednačavanju tih šansi kod djece. U ime UNICEF-a zahvaljujem vam se na „sluhu“ za ovu problematiku i u uključivanju i doniranju naših projekata. Ova plemenita suradnja pokazat će svima koji se rezultati mogu postići u pomoći djeci, za što je potrebno malo dobre volje i poneka kuna. Istraživanja su pokazala da kada uložite dolar u najranjiviju skupinu djece, taj se dolar društvu višestruko vraća, istaknula je predstojnica UNICEF-a Valentina Otmačić. Kao ilustracija plemenitih dosega ove priče, na zidovima konferencijske dvorane hotela „Jezero“ bile su izložene slike djece iz OŠ Utrine s tematikom zaštite okoliša. Današnje je događanje moderirao i vodio glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić koji je u uvodu istaknuo kako se prekrasni nacionalni parkovi Hrvatske uključuju u još ljepšu humanitarnu akciju pomoći djeci, pri čemu su zaštitari prirode nastavili skrbiti i štititi djecu.
H. J.