Foto:N.Mraović

Prema Rješenju Samostalne inspekcijske službe Zadar od 20. studenoga 2017.  Željko Došen, dosadašnji vatrogasni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Gospić razreješen je te dužnosti. I dok se aktualna gradska vlast kune u spontanost ove odluke i pilatovski pere ruke, valja nam se prisjetiti kako je upravo na jednoj od sjednica Gradskog vijeća jedan vijećnik blizak aktualnoj gradskoj vlasti javno postavio pitanje ima li zapovjednik Željko Došen potrebnu stručnu spremu. I gle čuda: spontanost je imala jaki eho pa je uslijedila vatrogasna inspekcija čiji je krajnji nalaz donio rješenje o smjeni Došena.

U zakonske procedure ne treba ulaziti. Očito ne postoji niti najmanje dobre volje da časni Željko Došen i dalje obnaša ovu odgovornu dužnost. Dužnost koju je po ocjeni struke do sada obnašao bez greške. Ipak neki gradski vijećnici sve znaju najbolje pa ih treba poslušati. Samo se „spontano“ treba prisjetiti koliko su puta gospićki vatrogasci priskakali u pomoć u poplavama, koliko su požara ugasili, pomagali izvlačiti unesrećene iz skršenih automobila. Pri tome su svi od reda riskirali svoje živote. Za vrijeme ljetnih požara u Dalmaciji ostala je upamćena izjava jednog mještanina  iz dalmatinskog zaleđa:

-Svi su ovi vatrogasci hrabri, ali ovi iz Gospića su nešto posebno. Kad ni’ko ne želi ni prić’ vatri, oni su tu prvi. Posebno se želim zahvaliti tim Ličanima i zapovjedniku, mislim da se preziva Došen!!!

Gorjelo je ljetos i u minskim poljima na južnom Velebitu. TV-kamere su  zabilježile požrtvovani rad vatrogasaca DVD-a iz Jasenica i iz Starigrada, ali su svi oni u mirkofon rekli da su gospićki vatrogasci nešto posebno, nešto s čime se Gospić treba podičiti. Je li netko u „spontanom“ nahođenju pozvao inspekciju koja je presudila Došenu, prosudite sami? Za kraj treba istaknuti kako su u SAD-u vatrogasci među bolje plaćenim i najviše poštovanim zanimanjima. Kod njih se nikada nije pitalo imaš li „ovu ili onu“ diplomu. Važno je samo srce i znanje. Očito se ovim kriterijima u Hrvatskoj, a posebno u „spontanom“ Gradskom vijeću Grada Gospića nitko nije povodio. Neki gradski vijećnici bi najprije  trebali pogledati sebe pa se zapitati kako su oni došli do posla i jesu li oni imali sve vrijeme potrebnu stručnu spremu. Dakako da nisu. Krajnji je cilj ove priče ukloniti političke istomišljenike. Je li Željko Došen zaslužio ovu „spontanu“ političku lomaču iako nikada nije miješao politiku i svoj odgovorni poziv?

L.O.