Mjere za Veliku Gospu: Broj vjernika nije ograničen, zabranjeno diranje kipa i slike

0

Traju pripreme za proslavu blagdana Velike Gospe. Najveći broj vjernika očekuje se u Sinju, Mariji Bistrici, Aljmašu i na Trsatu.

”To je, kako znamo, najposjećeniji dan u našem svetištu od strane hodočasnika koji će sa svih strana poput rijeke slijevati se u ovu dolinu”, rekao je vlč. Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta za Dnevnik Nove TV.

Oglas

Broj hodočasnika nije ograničen, ali se slavlje, kao i prošle godine, odvija pod epidemiološkim mjerama. Jedna od njih je i zabrana diranja kipa i slike.

”Obavezno pored pitke vode će biti dezinfekcijsko sredstvo i molimo građane da se pridržavaju mjera i da misle na sebe i sve druge koji dolaze poslije njih”, istaknuo je Darko Barjaktarević iz TZ-a Erdut.

“Maske se skidaju tek kad vjernici nađu svoje mjesto”

Posebne mjere vrijedit će i za Svetište Majke Božje Trsatske.

”Dok se budu kretali vjernici, iako su sve mise vani na Trsatu, moraju nositi, odnosno preporučuje se, da nose maske. A kada nađu svoje mjesto, kada sjednu, mogu ih skinuti”, rekao je Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.

U Sinju će ponovno biti bez procesije.

”Nažalost, to je nemoguće ostvariti ako želimo biti odgovorni, ako želimo sačuvati što više naroda od zaraze ili ne daj Bože – od smrti”, rekao je fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog Samostana Gospe Sinjske.

Bez doticanja kipa i slike

Jedna od specifičnosti svetišta u Sinju i Aljmašu je doticanje Gospine slike ili kipa. ”To je u ovim prilikama strogo zabranjeno”, napomenuo je Čovo.

”Ja to inače uvijek naglašavam i kad nije bilo korone. Svoju pobožnost mogu i bez doticaja obaviti”, smatra Ante Markić, župnik Svetišta Gospe od Utočišta.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, fratar Kocijan poziva vjernike da se drže epidemioloških preporuka.

”Nećemo brojati koliko će ljudi doći, svi su dobrodošli…”, zaključio je Kocijan.

L. O.