Foto: M. Čuljat

Postavljanjem štanda s promo-materijalima u središtu Gospića, danas je i službeno okončan „Mjesec borbe protiv ovisnosti“. Unatrag mjesec dana održana su brojna predavanja i radionice, dijeljeni promidžbeni materijali i općenito je bilo intenzivno govora o suzbijanu  ovisnosti.  U kampanji su na razini Ličko-senjske županije veliki doprinos dali Županijska komisija za suzbijanje ovisnosti Ličko-senjske županije, Grad Gospić, Policijska uprava ličko-senjska, Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Društvo Crvenog križa Ličko-senjske županije i Centar za socijalnu skrb Gospić- Podružnica Obiteljski centar.

Ispred zgrade FINA-e u Gospiću  danas je postavljen štand  s brojnim promo-materijalima. Podršku kampanji dao je župan ličko-senjski Milan Kolić sa suradnicima, načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar, zamjenica gradonačelnika grada Gospića Marta Grgurić, predsjednica Županijske komisije za suzbijanje ovisnosti Dubravka Rukavina, vanjski suradnik za prevenciju HZZJZ ličko-senjske županije prof. Viktor Božičević, načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić i više policijskih službenika.

Nazočnost droge  je na području Ličko-senjske županije gotovo zanemariva, dok se  pojačano evidentira tijekom turističke sezone. Vanjski suradnik za prevenciju HZZJZ prof. Viktor Božičević ističe kako se unatrag nekoliko godina situacija s ovisnošću na ovim prostorima neznatno mijenja. Pri tom od legalnih i lako dostupnih opijata alkohol je i dalje  na prvom mjestu. Prof. Božičević navodi kako je riječ o  uvjerenju koje se teško mijenja jer ima uporište u tradiciji. Vjerojatno će umanjivanje ukupne konzumacije alkohola trajati desetljećima jer je nažalost alkohol društveno prihvatljiv. Jedan od načina smanjenja broja alkoholičara je piti umjereno i piti pića s manjim postotkom alkohola.

-Duhan je sve prisutniji kod mladih ljudi, nastavlja prof. Božičević. Prema našim istraživanjima značajno povećanje konzumenata duhana među mladima imali smo od 2009. na ovamo. Ono što dodatno zabrinjava jest činjenica da sustavno povećavanje broja djevojaka koje uživaju duhan i po tome su se gotovo izjednačile s muškom populacijom. Zanimljivo je  da se trend povećanja pušača kod muške populacije nešto usporio 2013., ali ne i kod djevojaka koje sve intenzivnije posežu za cigaretom, rekao nam je prof. Viktor Božičević.

M.S.