Mještani Novalje traže referendum o Zrću

Buka, mladi koji pijani i potpuno goli šetaju centrom grada, odlazak obiteljskih gostiju i propadanje obiteljskog smještaja koji u sezoni postiže cijenu od tek 7 eura, uz ostalo, su posljedica razvoja Zrća čiji koncept treba hitnu promjenu i oko toga se građani trebaju izjasniti – referendumom. Poručeno je to sa skupa znakovitog naziva “Novalja i Zrće – dva svijeta, jedna budućnost”, održanog u Novalji u organizaciji Gradske organizacije SDP-a, javlja Novi list.

Meka zabave, poznata u svijetu, ima i svoje naličje, o čemu su se izjašnjavali članovi Gradskog vijeća, ali i velik broj građana koji je želio podijeliti svoje nezadovoljstvo. Skupu su prisustvovali i potpredsjednik Sabora Josip Leko , saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin te Davor Njirić , savjetnik ministra turizma.

Povod održavanju sastanka je činjenica da prijedlog Urbanističkog plana uređenja područja Zrća nije prošao na Gradskom vijeću. Naime, prijedlog nije podržala opozicija – SDP i HSS, no i među HDZ-ovim predstavnicima je bio jedan suzdržan vijećnik, piše Novi list.

– Želimo to staviti pod kontrolu, preispitati dobre i loše strane te bez politiziranja čuti glas naroda o tome što hoćemo od Zrća. Klubovi počinju razvijati festivalsku ponudu, što znači sve skuplja i sve značajnija imena svjetske glazbene scene. Međutim, to znači jače razglase, veću buku i dolazak festivalske publike koja tu boravi tri do najviše četiri dana, ima nizak budžet, od čega najveći dio odlazi na ulaznice. Da ne spominjemo učestala neprimjerena devijantna ponašanja, uz što se ugostiteljska ponuda mora prilagoditi tom “kebab i hostelskom” tipu gostiju koji ne traži ni našu povijest, kulturu, gastronomiju, istaknuo je Boris Šuljić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

– U medijima zbog Zrća sve pršti od zadovoljstva, međutim mi nismo zadovoljni – rekao je jedan mještanin iz Caske.

Agencija VLM