Na jučer održanoj manifestaciji „Dan sira i krumpira“ bilo je u Lovincu prodavača koji se koncepcijski nisu uklapali u ove sadržaje, ali su svojim rukotvorinama i ekološkim pristupom svakako zaslužili biti dijelom stare Like. Među njima je bio i Mladen Bušljeta iz Novosela Trnovačkog kod Gospića.

Mladen je malo prešao srednje godine. Uvijek je bio svoj i pomalo osobenjak u pozitivnom smislu te riječi. Nikada ni od koga ništa nije tražio, čak niti onda kada su ga male i skromne životne beneficije zaobilazile, a pripadale likovima koji niti po čemu to nisu zaslužili. Mladen se ni tada nije ljutio niti je bio ljubomorno zlopamtilo.

Ostao je jednako skroman, pomalo boem i zaljubljenik u svojih ruku djelo: u košare. I jučer je u Lovincu nudio svoje proizvode. Valja mu priznati što je svaku vrbovu šibu sam odabrao, odrezao, obradio i ugradio u košare. Osim vještine, koja svakako nije za podcjenjivanje, nema tu velike filozofije. Mladen je doista majstor tog zanata i to treba cijeniti.

-Evo košare za drva! Bez ukrasa i kerefeka. Čvrsta je i potrajat će vam, kazivao je Mladen nudeći svoje proizvode.
Na svakom sajmu Mladen nešto proda, uz skromnu zaporku po kojoj se od košara nitko nikada nije obogatio. Kako kaže „moraš se nečim bavit’“!

L.O.