Mladi iz Italije i Estonije volontiraju u Grabovači

Javna ustanova Pećinski park „Grabovača“ iz Perušića od jučer ima novu ravnateljicu. To je mr. geografije i geoekologije Jelena Milković koja u ovoj ustanovi radi od 2011. godine. Početak njezina mandata  je u znaku provedbe četvrtog po redu volonterskog projekta koji se provodi u sklopu programa EU za obrazovanje, sport i mlade „Erasmus +“. Ravnateljica Jelena Milković ističe neke posebnosti projekta.

-Dio ovoga projekta je „Man and Karst“, volonterska akcija u kojoj  će 15 mladih tijekom boravka u Perušiću unaprijediti svoja znanja o vrijednostima krškog sustava i njegovih potencijala za održivi razvoj. Riječ je o studentima iz Italije i Estonije dobnog raspona od 18 do 25 godina. Treba istaknuti kako je PP „Grabovača“ za sada jedina ustanova koja provodi ovakve volonterske projekte u Hrvatskoj, a na ovaj način ćemo svakako potaknuti i druga zaštićena područja da uđu u suradnju s Agencijom za mobilnost te da počnu provoditi slične volonterske akcije, ističe Jelena Milković.

Obišli smo dio PP „Grabovača“ gdje su danas stacionirani volonteri. Na rasporedu je akcija čišćenja i uređenja skladišnog prostora na domak kućice za prodaju suvenira na samom ulazu u PP „Grabovača“. Radna atmosfera je odlična. Mladi pomalo rade, pa su u obilasku parka, cijelo vrijeme ih resi zajedništvo tijekom kojega razmjenjuju kulturno-socijalne detalje kraja i države iz kojih dolaze. U blizini je rijeka Lika, a od ljubaznih domaćina doznaju sve što ih zanima vezano uz povijest, kulturu, prirodnu raznolikost… Naravno, špilja Samograd je ovdje mali centar svijeta, geoforfološki fenomen vrijedan divljenja.

M.S.