„LORA – laboratorij održivog razvoja“ okupio je više od 1000 učenika i učenica iz cijele zemlje koji su kroz projektni rad, učenje i suradnju proveli samostalne projekte kojima su rješavali konkretne okolišne, društvene ili gospodarske probleme u svojim lokalnim sredinama. Učenički projekti provodili su se prošle godine, a završili su podnošenjem izvještaja o provedenim projektima, nakon čega su upućeni u proces ocjenjivanja koje je proveo stručni tim projekta LORA. Predstavnici partnerskih udruga (Bioteka, Biom i Hyla) neovisnim su ocjenama ocjenjivali 21 provedeni projekt. Jučer je  donesena odluka o proglašenju najboljih učeničkih projekata održivog razvoja u sklopu projekta LORA!

Prema ocjenama Povjerenstva najboljim projektima proglašavaju se škole koje su osvojile najveći broj bodova, pri  čemu  prvo mjesto dijele OŠ „Vladimir Nazor“, Neviđane s projektom “Tate za 5” i OŠ Zrinskih i Fankopana Otočac koji sui proveli u djelo projekt “Mali poduzetnik se krije u meni”.

OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana nagrađena je za projekt „Tate za 5“ zbog iznimnog doprinosa kreativnim načinima uvođenja tematike rodne ravnopravnosti u lokalnu sredinu otoka Pašmana. Klinci iz Otočca djelovali su više praktično i vrlo pragmatično.

OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca nagrađena je za projekt „Mali poduzetnik se krije u meni“ zbog iznimnog doprinosa razvoju poduzetničkih vještina i znanja te njihovu inovativnom uvođenju u sustav osnovnoškolskog obrazovanja koje može poslužiti kao ogledni primjer obrazovnih ustanova koje imaju snagu potaknuti ili poduprijeti razvoj svojih lokalnih sredina. Nagrađeni projekt u kvalitetnoj mjeri uvodi načine na koje škole mogu postati pokretači razvoja lokalne zajednice, posebice kroz predložene modele suradnje javnog i privatnog sektora na razvoju proizvoda koje u svim fazama proizvode, nadziru i kreativno osmišljavaju djeca. Svojim predanim radom projektni je tim ostvario većinu zacrtanih projektnih ciljeva, unatoč teškoj pandemijskoj godini te je upornošću i kreativnim rješenjima postigao iznimnu kvalitetu rezultata na opće zadovoljstvo lokalne zajednice, ali i međunarodne javnosti u kojoj je projekt promoviran.

Učenici iz Otočca su uz svoje mentore sami radili na proizvodnju ekoloških sapuna i pri tome koristili aromatične i ljekovite biljke. Da bi im bile pri ruci većinu potrebnih biljaka sami su uzgajali ili brali u okolici svojega grada. Proizvedeni eko-sapuni uvijek su lako pronalazili kupce pa treba vjerovati da će se dječji proizvodi i ovoga ljeta nalaziti na prodajnim štandovima diljem Like, ali i šire.

L.O.