Mladi otočki lumeni na putu da „pokore“ robo-svijet!!!

Marljivo, predano i u medijskoj tišini u Zagrebu već danima traju pripreme hrvatske ekipe koja će nas predstavljati na Svjetskom prvenstvu u robotici u Montrealu. Najprije putuju avionom u Toronto ovoga ponedjeljka, boravit će na slapovima Niagare, obići Quebec te boraviti devet dana u Montrealu na Svjetskom prvenstvu. Na natjecanju će pokazati svoje umijeće među 4 000 ponajboljih svjetskih znalaca  s područja robotike koji će predstavljati 35 država. Od mentora iz Hrvatske jednu ekipu vodi dipl. ing. Igor Naprta iz Otočca.

Hrvatski tim nosi ime Nikole Tesle, znanstvenika koji je zadivio svijet svojim izumima, a i danas se smatra pionirom u mnogim poljima elektrotehnike. Robo-tim se sastoji od dvojice učenika iz Otočca, te po dvoje iz Zagreba i Velike Gorice. Lički dio tima čine Mihovil Bićanić i Ivica Banić, dečki koji su se već proslavili svojim znanjem. Posebno zahtjevna dispiplina u robotici je  Rescue Line (robotsko praćenje crte sa spašaanjem). Naša ekipa nosi puni naziv “Tesla Cro Team”. Igor Naprta je skroman, isuviše skroman i  iz njega se, novinarski gledano, izvlači svaka riječ.
U sklopu hrvatske robotičke reprezentacije putuje sedam ekipa u sedam disciplina među kojima i nas troje iz Otočca. Hrvatsku će predstavljati ukupno 23 natjecatelja, 8 mentora i više od 20 pratitelja, roditelji, članova obitelji… Ove školske godine  su naše tri ekipe iz Otočca “Robo Otočac” i “Gacka Robotics” i “Lika Robotics” nastupile u Splitu. Osvajili su Robo Cup Junior u Zagrebu  i plasirali se na Svjetsko prvenstvo u Montrealu. Bila je to ekipa “Robo-Otočac”. Osvojili smo prvo mjesto u kategoriji za mlađu ekipu. Proljetos u Splitu ponovo smo bili prvi, stariji tim Robo-Otočac, a na  2. i 3 . mjestu naši mlađi. Na državnom natjecanju iz Tehničke kulture osvojili smo  3. mjesto u robotici.
Gostujući u Austriji osvojili smo prvo mjesto na državnom natjecanju iz robotike, odnosno stariji 1. mjesto, a mlađi 3. mjesto pa smo tako priskrbili Oskare za znanje. Naša ekipa je svuda prihvaćena kao rivali koji uvijek osvajaju najbolje rezultate, rekao nam je mentor Igor Naprta.

Može se slikovito reći kako naši lumeni žive budućnost koja je već počela. Bez velikih pompi i hvalospjeva već su puno puta bili u društvu najboljih. Jedini problem koji ih uvijek prati  jesu financije. Za natjecanje, put  i boravak u Montrealu uspjeli su skupiti oko 85% potrebnih sredstava. Nadajmo se da će se netko sjetiti i namaknuti preostalih 15%. Više kao podsjetnik ističemo podatke u ovom klubu, lučonoši znanja ovog dijela Hrvatske:

Nastavak ispod oglasa

Robotički klub “Robo-Otočac”
OIB:11957269733
IBAN: HR 542402006-1100758160

M.S.