Mladi „Vukovi“ postali profesionalni vojnici

9. Gardijska brigada“Vukovi“ slavi ovih dana  28. obljetnicu osnutka. Jutros su iz Vojarne 9. gbr. „Vukovi“ u Gospiću  krenuli mladići i djevojke, njih ukupno 31, koji su uspješno savladali temeljnu vojnu izobrazbu i postali profesionalni vojnici u Motoriziranoj bojni „Vukovi“. Završetak izobrazbe i počast za 56 poginulih ratnika iskazala se hodnjom trase duljine 26 kilometara, od vojarne do vrha planinskog prijevoja Ljubovo kod spomenika „Pobjednik“ podignutom u čast svih hrvatskih branitelja poginulim na tome planinskom prijevoju.

Pod punom ratnom spremom novi su pripadnici Hrvatske vojske najveći dio puta išli uzbrdo. Jedina manja stanka bila je na lokalitetu Rakići. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima dočekali su ih prijatelji i rodbina pristigli iz mnogih dijelova Hrvatske. Preuzimanjem crnih beretki s ratnim znakovljem 9. gardijske brigade „Vukovi“, današnja je mladost uspješno okončala sve vojne zadaće koje su pred njih stavljene.

Nastavak ispod oglasa

Ceremoniju predaje beretki i stupanja u profesionalni sastav Hrvatske vojske predvodio je zapovjednik 9. motorizirane brigade brigadir Dražen Resler, uz zapovjednika gospićke bojne bojnika Antonia Tokića i predsjednika Kluba ratnih veterana 9. gbr. „Vukovi“ umirovljenog bojnika Antonija Šebalja.

U današnjem promoviranju dojučerašnjih početnika u profesionalne vojnike bilo je puno simbolike. Beretke koje su u ratu i miru bile i ostale simbol hrvatskog prkosa, hrabrosti i ustrajnosti danas su bile posložene ispod uklesanih imena poginulih branitelja stradalih na području planine Ljubovo, jednoj od najtežih dijelova ličke bojišnice u VRO „Oluja“.

L.O.