-
-

ALEKSINICA- Suradnjom Grada Gospića i Mjesnog odbora Aleksinica jučer je u čast poginulih i umrlih hrvatskih branitelja s šireg područja Pazarišta u Aleksinici blagoslovljen novo izgrađeni spomen križ. U nazočnosti velikog broja mještana i gostiju, blagoslovio ga je gospićki župnik mons. Mile Čančar, dok je u ime domaćina nazočne pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Aleksinica Zdravko Rukavina. Zahvalio se na razumijevanju i pomoći Grada Gospića koji je financirao izgradnju križa, kao i obnovu prostorija DVD Pazarište i Mjesnog odbora Aleksinica. Govoreći o tom dijelu Grada Gospića gradonačelnik Petar Krmpotić osvrnuo je na nedavnu prošlost, kao i nastojanja da ovaj kraj pronađe načina za ostanak mladih.
-Postoji određena kronologija svih ovih aktivnosti, ali za to su prvenstveno zaslužni mještani, ljudi kojima je stalo da se ovdje stvaraju bolji uvjeti života. Za sadašnje i buduće generacije. Ovo je primjer kako se jednim partnerstvom i slogom mogu realizirati neki projekti. Stojeći ovdje pred križem, spomenom koji nas podsjeća na naše žrtve, treba reći koliko je važno da sve te ljude nosimo u našim srcima. Na ovom se mjestu klanjamo svim žrtvama, od Klanca, Žitnika, Aleksinice, Kalinovače, Plane i Pazarišta, kao i svih mjesta ovoga kraja. Ovdje su roditelji uvijek odgajali svoju djecu da brane i vole Domovinu, da za slobodu daju svoje živote, bude li to potrebno. Naša je dužnost na tim vrijednostima odgajati i svoju djecu, da se u tom duhu te žrtve nikad ne zaborave. Kada govorimo o ovim ulaganjima moram reći da nije u pitanju samo novac, nego jedna zavidna razina suradnje i uvažavanja, dobre volje da bi se odradili pomaci u društvenim djelatnostima. Naš je zajednički posao učiniti sve da ova područja ne bi ostala pusta, da se zadrže mlade generacije. U tom se smislu svi moramo mijenjati. Kako mještani ovih područja, tako i mi na lokalnoj razini, ali i sama država, istaknuo je gradonačelnik Krmpotić.
Župan Milan Kolić također je pozdravio okupljeno mnoštvo i tom je prigodom istaknuo žrtvu koju su Pazarišta dala u ovom, ali i drugim ratovima.
-Okupili smo se kako bismo se prisjetili naših poginulih suboraca i prijatelja koji su položili živote na oltar Domovine i dali nam mogućnosti da stvaramo nove vrijednosti u lijepoj našoj. Ova križ simbolizira patnju hrvatskog, katoličkog čovjeka. Od danas imamo dva nova svetca, što je jedna simbolika jer su na određeni način svi naši poginuli branitelji sveci, žrtvujući se za Domovinu. Hrvatska je danas punopravna članica EU pa sam uvjeren da će svi oni koji nas budu zastupali u Europskom parlamentu s ponosom isticati odakle dolaze i na kakvoj je žrtvi stvorena naša Domovina. Drage obitelji poginulih branitelja, obraćam vam se s dužnim pijetetom, s dužnim štovanjem, jer znamo što ste sve preživjeli u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Sličnu smo bol proživjeli i svi mi koji smo poznavali te drage ljude, naše suborce i prijatelje. Zahvaljujem i svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i njihovim nastojanjima da se ne zaborave ti teški i slavni dani. Moram se zahvaliti i našoj Policiji koja je među prvima stala u obranu Domovine, kazao je župan Milan Kolić. Potom je govorio predsjednik DVD-a Pazarišta Stipe Rukavina koji se zahvalio Gradu Gospiću na izgradnji spomen-križa, ali i na obnovi prostorija DVD-a i Mjesnog odbora Aleksinica. Od jučer je DVD Pazarišta bogatije za još jedno vozilo, donaciju Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Svečanosti su nazočili i predstavnici Policijske uprave ličko-senjske predvođeni načelnikom Antom Podnarom, kao i predstavnici brojnih poduzeća, ustanova i institucija s područja Gospića.

M. S.