Molitve i svijeće za Vukovar

-
-

    Gospić, grad koji je nakon Vukovara bio najrazoreniji u Domovinskom ratu, večeras se dužnim pijetetom i poštovanjem prisjetio dana kada je 18. studenoga 1991.  godine svijet obišla tragična vijest o padu grada-heroja. Za sve poginule branitelje i civilne žrtve Vukovara i Domovinskog rata  svetu misu je u katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju mons. Mile Čančara.  Potom se formirala procesija dugačka više stotina metara koja je pjevajući crkvene pjesme prošla   ulicama Gospića. Noseći upaljene svijeće sudionici procesije došli su na Trg Stjepana Radića gdje se već okupilo mnoštvo građana svih uzrasta. Vukovarskoj tragediji poklonili su se i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, u pratnji članova obitelji  i najbližih suradnika.

      Upaljeni lampaši postavljeni su u pripremljeni okvir koji  simbolizira vukovarski vodotoranj, a čija je kupola postala fontana Vile Velebita. Kao i svih ovih godina ove simbole Vukovara  kreirao je gradski pročelnik Pavao Pavelić, a realizirao ih akademski slikar Ivan  Golac.  Biskup dr. Mile Bogović je nakon molitvi održao prigodno slovo. Kao i uvijek u ovakvim prigodama-kratko i jezgrovito.

Nastavak ispod oglasa

-Mi smo do ovoga mjesta došli u tišini, uz naše crkvene pjesme. I ovdje se kod ovih simbola Vukovara okupljamo u tišini i palimo svijeće za nedužne žrtve. U tišini koja je zapravo naš gromki povik istine jer se istine ne plašimo kada znamo da je s nama naš nebeski Otac. U ovoj gromoglasnoj tišini svoje molitve uputimo Vukovaru i Škabrnji, kao i ovome gradu i svim našim gradovima i selima koji su u razarani Domovinskom ratu uz nemjerljive žrtve, kazao je biskup dr. Mile Bogović i započeo „Lijepu našu“, a nakon himne trgom je odjekivala „Rajska djeco kraljice Hrvata“.

Kao i svake godine počast Vukovaru i njegovih 1 700 poginulih branitelja i civila građani su odali paljenjem 1 700 svijeća. Svijeće su željeli upaliti i najmlađi, učeći pri tome o Vukovaru, gradu koji je gotovo nestao s lica Zemlje u suludom pogromu s istoka.

H. J./ L. O.