Široka Kula ušla je u hrvatsku povijest po mnogim tragedijama, ali ono što se prije 25 godina dogodilo u ovom malom naselju nadomak Gospića nadilazi svaki razbor, svaki ratni zločin i dokaz što bezumlje može učiniti nedužnim ljudima. Prije točno četvrt stoljeća četnici su u Širokoj Kuli izvršili prvi zločin ubivši jedanaestero civila hrvatske nacionalnosti. Smrt pred cijevima i kamama bešćutnih krvoloka-susjeda našla je i 13-godiišnja Verica Nikšić. U smrt je pošla s majkom Mandicom i susjedima koje su četnici „sklonili“ u podrum jedne kuće.
Podno spomenika kojemu je autor Petar Dolić dao vrlo znakovit naziv „Portal hrvatske povijesti“ danas su ponovno položeni vijenci i zapaljene svijeće za ukupno 40 civila, koliko ih je s ovom malog područja zvjerski ubijeno tijekom Domovinskog rata. Za 16-ero ubijenih još se traga, a pretpostavlja se da su bačeni u neku od brojnih jama na Ljubovu.
Spomen obilježju najprije je prišao ravnatelj OŠ dr. Franjo Tuđman Antonio Milinković s dvije učenice. Simbolika je to vezana uz Vericu Nikšić koja je u jesen 1991. trebala krenuti u 8. razred. Izaslanstvo Grada Gospića činili su zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan sa suradnicima, dok je Ličko-senjsku županiju predstavljala pročelnica Ana Rukavina-Stilinović. Zatim su se poginulima poklonili i izaslanstvo PU ličko-senjske, te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. Svojim najmilijima svijeće su zapalili članovi njihovih obitelji. Riječi molitve predvodio je vlč. Luka Blažević, koji je potom predvodio svetu misu u obližnjoj crkvi sv. Mateja.

H.J./foto:N.M.