Mons. Mile Bogović: Nasiljem se želi smanjiti broj katolika u Hrvatskoj

“Na djelu je tendencija da naš narod bude manje vjernički. Ovo je bitka za uspostavu novoga svjetskog poretka. Želi se imati jednu vladu, jednu vojsku, jednu banku. Izgubivši Jugoslaviju, naši komunisti lako na to pristaju, a domoljubno odbacuju” – kaže gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović u razgovoru za Večernji list.

Nastavak ispod oglasa

“Mnogima je ovih dana došla na pamet 1945. godina kada su komunisti došli na vlast. Oni u korištenju vlasti nisu podložni nekom višem zakonu. Vjernici trebaju u svom ponašanju voditi računa o postojanju Božjih i crkvenih zakona. Sjećam se nekih pokušaja razgovora nakon 1945. s nositeljima vlasti da se ne postupa okrutno prema nekomunistima. Završavalo je razgovor s protupitanjem: A tko je pobijedio? Vlašću se moglo opravdati svaki čin pobjednika. Još je „praotac“ Marx pisao da su drugi povijest tumačili, a komunisti je trebaju mijenjati. Ima nas ovdje previše katolika i mnoge skupine i ideologije žarko žele da se taj broj smanji. Nakon popisa neki su radosno konstatirali da nas ima na popisu manje za 200.000. Nisu željeli usporediti opći demografski pad. Ako ima najviše, najviše ih i umire.”, istaknuo je mons. Bogović.

Pojašnjavajući temeljne uzročnike razdora između Crkve i Vlade po pitanju spolnog odgoja, Bogović je citirao riječi kardinala Bozanića.

“Kardinal Bozanoć je to jasno rekao: „Politička vlast koja, zanemarujući temelje antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.“Nije to tek njegovo mišljenje. Tu rečenicu je trebalo u ovim prilikama reći, a bolje da ju je to izrekao on jer je njegov glas čujniji od drugih ljudi iz Crkve u nas. To je mišljenje u skladu sa stalnim naukom Crkve, a i sadašnji papa ga je u više navrata izrijekom formulirao”, pojasnio je Bogović.

Uvjerenja je kako uvođenjem spolnog odgoja u škole država priprema teren za legalizaciju istospolnih zajednica u Hrvatskoj, ali “da se i ne priprema daljnji korak već je ovaj toliko opasan da treba reagirati”, istaknuo je Bogović.

Komentirao je i stavove lijevo-liberalnih krugova kako je crkva “srednjovjekovna institucija”.

“Crkva je starija i od srednjega vijeka. Ima svoju dugu povijest i preživjet će još mnoge „napredne“ vlade i njihove ministre. Bilo bi i njima korisno, na mjesto bahatog mahanja da je njima sve jasno i da sve znaju, koristiti se iskustvom institucije koja 2000 godina nije u toj stvari o kojoj govorimo nije mijenjala mišljenje. Crkva je spremna pred svakim formulirati svoje stavove, a to sada i čini, a nije valjda previše očekivati od jedne vlade da izloži na kojim temeljima i kojim pravom ona nameće nešto suprotno od onoga što je ukorijenjeno u našoj prošlosti i što i danas preko 90% građana (po službenom popisu!) ove zemlje želi.”, katao je gospićko-senjski biskup.

Nada se kako će aktualna vlast napokon shvatiti kako se norme ne nameću silom ni onda kad su ispravne.

“Crkva svakako neće mijenjati svoje stajalište i onda kada službena vlast to stajalište odbacuje. Ne bi bilo prvi put. Doći će neka druga vlast pa će se stvar ispraviti. Istina je da se šteta time neće popraviti, ali se može dogoditi da nas okolnosti prisile da jasnije formuliramo svoje stavove i bolje ih proširimo među kršćanski narod. Stavovi se bruse u nevoljama. Ja se ipak nadam da će vlast shvatiti da se u odgoju norme ne nameću silom ni onda kada su ispravne, a kamo li kada nisu dovoljno utemeljene”, zaključio je mons. Bogović.

 Hrsvijet/R.Horvat