Motivacija i samomotivacija

GOSPIĆ – Osnovna škola dr. Jure Turić priredila je  stručno predavanje o kojemu će se zacijelo još dugo govoriti. Prof. dr. Vladimir Gruden, ugledni psihijatar, psihoterapeut i predavač, održao je predavanje na temu „Motivacija i samomotivacija“ koje je u velikom holu škole okupila  brojne učitelje i djelatnike pedagoške struke. Podijeljeno u dvije zapravo neraskidive cjeline  predavanje je pokazalo na koje načine motivirati učenike da bi bili aktivniji i bolji, dok je samomotivacija pedagoškim djelatnicima ukazala koliko je važno da oni koji trebaju motivirati druge i sami budu dovoljno motivirani za prenošenje znanja djeci.

-Učenje djecu mora veseliti, ali i učitelje također. Edukacijom dajemo i dobivamo, dakle „učeći i sam učim“! Tako ću ja kao edukator proširiti i svoje znanje. Zanimljivo je promatrati različite ljude, različite generacije, ljude iz različitih sredina. To su samo neki od motiva zašto se učitelj  mora veseliti kada dođe pred učenike. To nije žrtva, a oni koji tako misle uvelike su u krivu. Žrtva je dati život za Domovinu ili neki viši cilj. Zadovoljstvo je biti učitelj, raditi nešto dobro i nadasve važno, raditi da bi se obrazovale i odgajale  mlade  generacije. Danas je položaj učitelja težak, ali ulaskom u razred mi ne smijemo na djecu prenijetu tu negativnu stranu, taj loši naboj. Učenik ne smije osjetiti da sam ja mrzovoljan iz bilo kojeg razloga. Neki učitelji griješe u tom startu, u samom dolasku u razred i to  također djeluje demotivirajuće na djecu, rekao je između ostaloga prof. dr. Vladimir Gruden.

Nastavak ispod oglasa

   Skup je pozdravnim riječima otvorio ravnatelj škole Ivica Radošević rekavši kako je stalno usavršavanje učitelja temelj napretka i jamstvo da je učiteljska struka i dalje  vrlo odgovoran  i zahtjevan posao kojega se može kvalitetno  raditi samo s velikom ljubavlju, znanjem i-motivacijom.

M. S.