Može li se u Otočcu organizirati izložba oldtimera na četiri kotača?

Najstariji hrvatski automobil Oakland True Blue Six iz 1925. čamio je u jednoj garaži u Otočcu. Prije dvije godine krenuo je na restauraciju u novi dom- Muzej automobila Ferdinand Budicki, odnosno najprije u Muzej oldtimera Presečki iz Krapine. Nekada poznati apotekar Franjo Častek kupio ga je davne 1928. godine od pionira hrvatskog automobilizma, Ferdinanda Budickog na Zagrebačkom Velesajmu. Vozio ga je cijeli život, sve dok nije nesretno stradao u Drugom svjetskom ratu. Do tada je s Oaklandom prešao više od 100 tisuća kilometara.

Proizvela ga je tvrtka Oakland u suradnji s General Motorsom i prvi je model kojem su stavili kočnice na sva četiri kotača. Prijašnji modeli su ih imali samo na prednja dva kotača. Bila je udobna limuzina i reklamirana kao sportski automobil koji će vlasnicima omogućiti velike brzine i elegantan-bijeg. Proizveli su 33.500 primjeraka, a jedan od njih do nedavno je bio u garaži obitelji Častek u Otočcu.

Nastavak ispod oglasa

Uskoro će ovaj auto bit renoviran. Restaurira se, a u Muzeju Ferdinand Budicki imaju želju organizirati old timer susret u Otočcu gdje bi glavna zvijezda bio ovaj auto, raritet iz ne tako davnih vremena.

M. S.