Mrak kao podsjetnik

GOSPIĆ- Najveća međunarodna akcija „Sat za planet Zemlju“ i ove je godine skrenula pozornost javnosti na nedopustivi odnos prema okolišu i sve intenzivnijem zagađivanju. Među 58 hrvatskih gradova uključenih u ovaj projekt ponovno je bio Gospić. Na Trgu Stjepana Radića svjetla su ugašena u 20.30 sati, a među nazočnima je bio i zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.
-Uz sve aktivnosti i projekte koje provodimo na zbrinjavanju i razvrstavanju otpada ovim putem još jednom želimo poslati poruku da je Zemlja naš jedini dom i da taj dom treba brižno čuvati. Gašenje dijela gradske javne rasvjete na jedan sat simboličan je čin kojim sve nas treba natjerati na razmišljanje. Emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu, korištenje fosilnih energenata, nestajanje šuma, otapanje leda na polovima, kisele kiše-ništa od toga se ne bi događalo da je čovjek više skrbio o okolišu. Ova je akcija provedena u 160 država i na sreću raste svijest čovječanstva u neophodnost veće brige za okoliš, rekao je Ivan Biljan.
Kada su se svjetla ugasila doma su otišli i najuporniji dečki koji su na trgu igrali nogomet. Mrak koji je na jedan sat obavio središte Gospića i tisuća gradova svijeta samo je neugodni podsjetnik što bi se moglo dogoditi nastavili se ekološko mrcvarenje Zemlje.
M. S.