Godinu koja je lagano iza nas pamtit ćemo po mnogim stvarima. Očitovalo se da je po­zadina svih optužaba protiv Stepinca njegova izjava da Hrvati imaju pravo na svoju državu. Pamtit ćemo ju po jačanju svijesti katoličkoga laikata o vlastitoj odgovornosti za društvo, demonti­ranju Jasenovca kao stroja za proizvod­nju mržnje, započetoj gradnji Pelješkoga mosta, ali i pozivu vukovarskoga gradonačelnika Penave, kazao je za Hrvatski tjednik msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.

Tu je i srebro naših nogometaša na svjetskom nogometnom prvenstvu, u prvom redu zbog toga što je to preraslo u svenarodno slavlje, ali i osuda udbaša Perkovića i Mustača.

Valja istaknuti kako je hrvatska vlast u slučajevima Istanbulske konvencije, Marakeške deklaracije i Inicijative Narod odlučuje pokazala spremnost da zavlada narodom, a tu je i nepravedna osuda bosanskohercegovačkih Hrvata i smrt Slobodana Praljka, kao i ‘ukazanja’ ustaša svuda oko nas.

Želje za novu godinu su da Crkva i Vlada javno priznaju ljudsko dostojanstvo svima ubijenima krajem 2. svjetskog rata u poraću i bačenima kao otpad u rovove i jazbine te da ih Se kao ljude pokopa (u Svehrvatskom grobu na Krbavskom Polju). Time bismo dokazali da ih smatramo svojom braćom, a ne otpadom.

Želim da nitko ne svojata pravo na laž i mržnju, da Hrvatsku vode oni koji ju vole, da mjesta koja pripadaju državnicima ne drže činovnici te da država narodnim novcem ne pomaže one koji ju ruše.

Želim da nas Bog očuva od nasilja na ljude od začeća, preko školskoga odgoja (nekršćanskih i nehumanih “kurikula”) pa sve do smrti, a ponajviše da Stepinac bude proglašen svetim.

L.O./Hrvatski tjednik