MUP upozorava na trojan virus koji “otima” računala

Nakon nekoliko prijava građana posljednjih nekoliko dana, policija je priopćenjem upozorila na virus koji kruži internetom s logotipom MUP-a RH još od listopada 2012. godine.

Naime, tijekom pretrage interneta možete zaprimiti obavijest s logotipom MUP-a i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji. Obavijest će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna, stoji u priopćenju.

Nastavak ispod oglasa

Građane se upozorava na MUP ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. “GVU Trojan” koji radi “otmicu” računala.

“GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje.
U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a”, stoji u policijskom priopćenju.

Policija savjetuje da umjesto plaćanja građani se jave u najbližu policijsku postaju. Također, dali su i upute kako otkloniti virus ili umjesto toga potražiti pomoć kod informatičkog stručnjaka.

– Pokrenuti računalo u Safe modu;
– Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama “Safe mode with Networking” te pritisnuti ENTER;
– Logirati se na računalo;
– Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;
– Po završetku ponovno pokrenuti računalo

I.V.