Policija: Vozači oprez – najavljeno pogoršanje vremenskih prilika

S obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, u idućem razdoblju za očekivati su obilnije količine kiše i snijega, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez.

U takvim okolnostima, za očekivati je da će kolnik biti vlažan, klizav i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Nastavak ispod oglasa

Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Iz policije podsjećaju da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema su:

  • autocesta A 1 – Zagreb (čvorište Lučko) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica,
  • državna cesta D 23 – Josipdol (D42) – Senj (D8),
  • državna cesta D 25 – Lički Osik (D50) – Gospić (D50),
  • državna cesta D 50 – Žuta Lokva (D23) – Otočac – Gospić – Gračac (D27),
  • državna cesta D 217 – Ličko Petrovo Selo (D1) – GP Ličko Petrovo Selo (gr. BiH).

Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Prilikom nastupanja loših vremenskih uvjeta na prometnicama, obavezno se prije vožnje informirajte o vremenskoj prognozi i stanju na cestama.

PULS/L.O.