O već pomalo zaboravljenim vremenima iz bogate povijesti Karlobaga više će nam reći „Baško ribarstvo kroz vrijeme“ . Ova je manifestacija večeras otvorena na karlobaškom Trgu Giardin. Na taj način Općina Karlobag želi oteti zaboravu djelić nekadašnjih zanata kojima zahvaljuje opstanak ovog dijela Jadrana. Muzej na otvorenom s brojnim sadržajima približit će nam karlobašku povijest, tradiciju i način života prohujalih vremena.

Okupljenim mještanima i turistima se u ime Općine Karlobag obratila Karla Mažuran.

-Zahvaljujem vam što ste se odazvali i došli na našu prezentaciju jer je ovo način da vam približimo prošlost Karlobaga i okolice. Večeras vas očekuju neke popularne delicije, glazba i zabava. Na istom mjestu će se sutra održati izložba starih fotografija, prezentacija ribolovnih alata, vidjet ćemo kako se krpaju ribarske mreže, popravljaju vrše. Ovo je dio projekta na koji Općina Karlobag, Turistička zajednica, LAGUR Tramuntana i svaki žitelj ovoga mjesta s pravom trebaju biti ponosni. Tijekom programa nastupaju klapa „Sol“ s otoka Paga i ženska klapa „Senjkinje“ iz Senja, kazala je u pozdravnim riječima Karla Mažuran.

Nakon video-prezentacije vezane uz povijest i turističku sadašnjost Karlobaga, na red su došle delicije. Uz mirise lavande, smilja i ružmarina posjetitelji manifestacije mogli su kušati neka od bezvremenskih ribarskih delicija. Bili su tu škampi na buzaru, crni rižoto od sipe, salata od hobotnice i pržene srdele. Moglo se popiti kvalitetnog crnog i bijelog vina, kušati svježe smokve i grožđe.

S ovim su delicijama posebno bili oduševljeni turisti jer se čulo na slovenskom jeziku kako takvo nešto nikada nisu kušali, a izvrsno je. Večeras je ovo bio jedan od načina da se i u lokalnu karlobašku turističku ponudu opet vrate već pomalo zaboravljene riblje delicije.

Ovo je dio projekta na koji Općina Karlobag, Turistička zajednica općine Karlobag s pravom trebaju biti ponosni. Tijekom programa nastupaju klapa „Sol“ s otoka Paga i ženska klapa „Senjkinje“ iz Senja.

L.O.