Na „14. Susretima djece hrvatskih branitelja“ u Savudriji, koji su se održavali od 01. do 03. rujna u odmaralištu „Vladimir Nazor“, učestvovalo je više od 500 djece iz svih hrvatskih županija.
U natjecateljskim disciplinama malom nogometu, graničaru i glazbenoj radionici natjecalo se i 27-mero djece iz Ličko senjske županije koji su osvojili srebrne i brončane medalje. Kako smo doznali od predsjednika ŽO UHDDR Bože Bižanovića, koji je bio županijski koordinator za natjecanja, susreti su održani na zavidnom nivou uz potporu svih braniteljskih udruga.
Ministar branitelja Predrag Matić otvorio je „14. Susrete djece hrvatskih branitelja“ koje organizira Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.
Susreti djece hrvatskih branitelja provode se kao niz sportskih, društvenih, kreativnih i edukacijskih radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta s ciljem boljeg upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom. Projekt se provodi kroz izlučna regionalna natjecanja i završno na kojem sudjeluju najuspješnije ekipe.
Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 500 djece u dobi od 7 do 15 godina iz svih županija koja su se natjecala u više sportskih disciplina (nogometu, graničaru, odbojci, elektronskom pikadu, stolnom nogometu), kao i u nizu radionica (likovna, glazbena, edukativna, škola u prirodi).
Cilj Susreta djece hrvatskih branitelja jest povećati broj djece hrvatskih branitelja u vršnjačkom i prirodnom okruženju, povećati broj aktivnosti hrvatskih branitelja, inicirati volonterski angažman hrvatskih branitelja te razviti znanja i osjetljivost na informacije vezane uz Domovinski rata. Kao i svih prethodnih godina, natjecanje se i ove godine financiralo kroz potporu Ministarstva branitelja dobivenu na javnom natječaju, i to u iznosu od 460 tisuća kuna.

Dražen Prša