Na Baškim Oštarijama održane duhovne vježbe za svećenike

Prvi turnus duhovnih vježbi za svećenike Riječke metropolije održan je u Pastoralnom centru Baške Oštarije u Gospićko-senjskoj biskupiji od 25. do 28. kolovoza. Sudjelovala su sedamnaestorica svećenika Gospićko-senjske biskupije i trojica svećenika Krčke biskupije, a među njima i oba gospićko-senjska biskupa, ordinarij mons. Zdenko Križić i umirovljeni dr. Mile Bogović.

Duhovne vježbe pod geslom “Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog!” vodio je bolnički kapelan župe Presvetog Srca Isusova u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu vlč. Božo Belinić. Tijekom puna tri dana, u dva nagovora za razmatranje, u propovijedi na misi i razmatranju na klanjanju pred Presvetim, voditelj je obradio nekoliko važnih tema odnosno stvarnosti, presudnih za uvjerljiv svjedočki život svećenika u današnjih okolnostima. U tom smislu je na više načina isticao moć molitve, važnost Časoslova, snagu opraštanja, ljepotu svećeništva, uzvišenost poniznosti, značenje celibata, potrebu budnosti i vrijednost patnje, naglašavajući u svakoj temi potrebu svećenikova potpunog oduševljenja Kristom, kao i značenje osobne i zajedničke posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Nastavak ispod oglasa

Misno slavlje koje su svećenici slavili svaki dan točno u podne, predvodio je redovito jedan od biskupa, a na kraju završnog euharistijskog slavlja svi su zajedno učinili posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu, po obrascu koji je za Gospićko-senjsku biskupiju priredio generalni vikar mr. Marinko Miličević, koji je ujedno župnik Baških Oštarija i voditelj tamošnjega biskupijskog Pastoralnog centra.

Tijekom zajedničkoga objeda na završetku duhovnih vježbi upravo na spomendan Sv. Augustina Aurelija, na kojem je također proslavljen imendan umirovljenoga gospićko-senjskog svećenika Zlatka Sušića, biskup Križić zahvalio je svećenicima na pobožnom sudjelovanju u duhovnim vježbama, a posebno voditelju vlč. Beliniću na svjedočkom žaru kojim je nastojao svećenicima posvijestiti veličinu dara svećeništva. Biskup Križić, također voditelj mnogih duhovnih vježbi, istaknuo je upravo komponentu duhovnosti te je svećenicima, po Marijinu zagovoru, zaželio u svakodnevnom životu i pastoralnom radu obilje duhovnih plodova akumuliranih u zajedništvu duhovnih vježba.

IKA/L.O.